Comunicat de presă: Concert extraordinar „Violoncellissimo” organizat de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului cu prilejul încheierii Preşedinţiei române a Consiliului UE

 

Astăzi, 28 iunie 2019, Ambasada României în Luxemburg, cu susţinerea Institutului Cultural Român, a organizat, la Filarmonica oraşului Luxemburg, concertul extraordinar „Violoncellissimo”, cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

În deschiderea evenimentului, E.S. Lilian Zamfiroiu, ambasadorul României în Marele Ducat, şi E.S. Yuriko Backes, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în Luxemburg, s-au referit la rezultatele deosebit de bune ale Preşedinţiei române în decursul celor şase luni de mandat.

Distribuie prietenilor

E.S. Lilian Zamfiroiu a subliniat implicarea, dedicaţia, responsabilitatea şi profesionalismul cu care România a asumat şi a exercitat Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, într-un context european şi internaţional dificil, marcat de procese complexe, cu un grad ridicat de imprevizibilitate. Ambasadorul român a arătat că România şi-a îndeplinit pe deplin obiectivul de a avansa o agendă europeană pozitivă, concentrată pe nevoile cetăţeanului, în domenii din cele mai diverse: sănătate, agricultură, economie, energie, digitalizare, muncă, mediu, securitate. Excelenţa Sa a evocat şi spiritul Summit-ului de la Sibiu, unde liderii europeni s-au angajat pentru construirea unei Europe sigure, solidare, unite şi prospere în beneficiul generaţiilor viitoare.

Violoncellissimo 5 1 Violoncellissimo 4 1 Violoncellissimo 3 1 Violoncellissimo 2 1

E.S. Yuriko Backes a evidenţiat dinamica deosebită a Preşedinţiei române pe plan local, în Luxemburg, unde Ambasada României a reuşit să propună corpului diplomatic acreditat în Marele Ducat, oficialilor guvernamentali, dar şi marelui public în general, o paletă largă şi robustă de evenimente politice, culturale, artistice şi, în premieră, sportive, multe dintre acestea realizate în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Luxemburg.
Violoncellissimo este un proiect pe care maestrul violoncelist Marin Cazacu l-a iniţiat cu mai bine de 15 ani în urmă, aducând în prim plan o manieră inedită de a promova muzica de cameră și tinerii muzicieni români talentați.

Violoncellissimo s-a asociat, în ianuarie 2019, Preşedinţiei române a Consiului UE la lansarea acesteia la Bruxelles, iar şase luni mai târziu a revenit, de data aceasta la Luxemburg, „cea de-a treia capitală europeană”, pentru a sărbători încheierea cu succes a Preşedinţiei române.
Repertoriul serii, alcătuit din piese originale şi transcripţii – muzică clasică, folcor, piese moderne – a reflectat maniera inconfundabilă în care Violoncellissimo se foloseşte de posibilităţile expresive ale unuia dintre cele mai îndrăgite instrumente muzicale – violoncelul – pentru a evoca în sufletele ascultătorilor emoţii unice.
La eveniment a luat parte un public numeros, alcătuit din oficiali ai Guvernului luxemburghez și ai corpului diplomatic din Marele Ducat, alături de personalități ale vieții publice și culturale, personalități europene și membri ai comunității românești locale.

AMPress