Cum arată simularea unui război nuclear total NATO-Rusia. „Peste 91 de milioane de victime în primele ore”
O simulare grafică, realizată de către experții universității americane Princeton, prezintă modul în care ar escalada – și în cele din urmă scăpa complet de sub control – un posibil conflict nuclear între NATO și Rusia.
Simularea, prezentată sub denumirea „Planul A”, arată că o astfel de confruntare nu va avea niciun învingător, va distruge aproape complet America de Nord, Rusia și Europa și va provoca peste 91 de milioane de victime, în doar câteva ore. Simularea, realizată de specialiști ai Programului de Știință și Securitate Globală (SGS) ai universității Princeton, se bazează pe datele referitoare la arsenalele și „posturile nucleare” ale SUA, NATO și Rusia, planurile și strategiile de atac nuclear și posibilele răspunsuri la astfel de atacuri, felul în care vor fi selectate țintele, estimarea numărului de victime etc.
Deși realizată în 2019, acest „joc de război” a revenit în atenția publicului în contextul războiului din Ucraina și al amenințărilor tot mai dese venite din partea Moscovei referitoare la posibilitatea folosirii, de către Rusia, a unei arme nucleare în acest conflict.
Concomitent, propaganda Kremlinului a atins cote greu de imaginat în ultima vreme, iar presa de stat din Rusia promovează constant ideea unui conflict nuclear iminent.
Potrivit digi24.ro, simularea „durează” 4 minute și prezintă, gradual, modul în care un conflict convențional NATO-Rusia ar putea degrada și s-ar transforma într-unul nuclear, într-o „spirală a escaladării” complet scăpată de sub control.
„Jocul de război” imaginat începe cu o lovitură nucleară tactică „de avertisment” lansată de Rusia din regiunea Kaliningrad și care „lovește” o țintă situată undeva la granița dintre Polonia și Cehia. NATO reacționează tot cu o bombă nucleară tactică, lansată, cel mai probabil, de la o bază din Belgia.
Odată trecut acest prag nuclear, conflictul escaladează și se transformă într-un „război nuclear tactic” în întreaga Europă: Rusia lansează 300 de bombe nucleare tactice, lansate de bombardierele sale strategice și de rachetele cu rază scurtă de acțiune, care lovesc principalele centre de comandă și concentrări de trupe ale NATO.
Alianța răspunde cu un atac aerian în care lansează 180 de bombe „tactice” asupra țintelor rusești. Rezultatul: În primele 3 ore de conflict vor exista peste 2,6 milioane de victime (morți și răniți în urma bombardamentelor nucleare). Europa va fi în ruine.
Continuarea aici