Cum să-ți amenajezi magazinul ca sa ai succes
Atunci când ești la început de drum în viață și vrei să îți deschizi o afacere, de multe ori vei avea de făcut încercări până să ajungi la o reușită. Nu trebuie să renunți în cazul în care nu ai reușit sau să te dai bătut dacă începutul e greu. Pur și simplu, se poate că tipul de afacere pentru care ai optat să nu iți fie potrivit.
Tot mai multe persoane aleg să își deschidă un minimarket sau supermarket ca o primă afacere. Un astfel de business pare oarecum la îndemână, nu necesite studii de specialitate în vreun domeniu și sigur vei avea clientelă dornică să aibă aproape o sursă de aprovizionare. În acest articol vom discuta despre unul dintre detaliile care poate face diferență și anume amenajarea magazinului.
Marile lanțuri de magazine din lume au efectuat numeroase studii pentru a amenaja un magazin alimentar cât mai eficient, pentru a câștiga mai mult spațiu și pentru a crește vânzările. Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare este cum poziționăm mobilierul special: gondole magazin alimentar, rafturi metalice, vitrine, dulapuri, coșuri.
Referitor la primele din listă, află că există mai multe tipuri de astfel de gondole, fiecare fiind dedicate unui anumit tip de produse. Unele sunt mai înalte, altele mai adânci, în așa fel încât să permită amenajarea diferitelor tipuri de mărfuri. Magazinele alimentare preferă acest tip de aranjare, deoarece ocupă mult mai puțin spațiu și se pot folosi în orice poziție.
Trebuie să fii foarte atent atunci când achiziționezi aceste produse. În funcție de mărimea și volumul lor acestea sunt destinate unor tipuri diferite de mărfuri. Alege gondole potrivite pentru fiecare dintre produsele tale, dar ai grijă să nu sufoci spațiul doar din dorința de a afișa cât mai multe produse.
Dacă te gândești să-ți deschizi un magazin alimentar mic, nu ai restricții ori chiar șabloane de amenajare din care să te inspiri. Pe de altă parte, dacă vrei să deschizi sub o franciză, aceștia îți vor oferi informații prețioase în ceea ce privește designul și amenajarea interioară. Este foarte important să le iei în considerare, acestea având sute de ore de studiu la bază.
Pe de altă parte, dacă ești singur și trebuie să te descurci după ideile proprii, ai două variante la dispoziție. Te inspiri pur și simplu din alte magazine și urmărești modul în care aceștia poziționează gondolele și încerci să cauți asemănări. Dacă nu, apelezi la un specialist din acest domeniu care să facă amenajarea pentru tine.
Ce trebuie să mai ai îl ai în vedere este cum vei plasa rafturi metalice și pentru ce tipuri produse le vei folosi. Acestea nu sunt la fel de spațioase precum gondolele, dar au anumite caracteristici proprii. Rafturile vor fi utilizate pentru produsele mai voluminoase sau mai grele, dar nu vor permite o stocare la fel de eficientă.
Când montezi astfel de componente cel mai bine este să te asiguri că ai în zonă un perete. Poți folosi peretele ca sprijin sau pentru fixarea rafturilor. Pe primele rânduri care sunt accesibile clienților vei putea plasa produse spre vânzare, iar pe restul le vei putea folosi pentru a depozita marfa pe care vrei să o ai la îndemână.
Desigur, ai posibilitatea să montezi rafturi metalice și în alte zone ale magazinului tău, dar în general acestea se fixează pereți, pentru stabilitate. Poți opta și pentru rafturi de mijloc. Mai mult, pentru fiecare tip de produs este necesar un stil diferit de afișare, atât pentru a crește rata de cumpărare a acestora, dar și pentru a face expunerea mai ușoară.
Este foarte important totuși să cauți studii de specialitate sau să apelezi la profesioniști care să te ajute cu designul. Chiar dacă inițial pare că nu face mare diferență, la final de zi vei observa schimbări semnificative. Studiile au arătat că un client care se simte confortabil și găsește produse interesante în fața ochilor va cumpăra mai mult și va petrece mai mult timp în magazin.
În concluzie, atunci când construiești propriul minimarket sau supermarket, detaliile de amenajare amintite anterior sunt esențiale. Poți opta să folosești doar una dintre variante, dar vei pierde mult spațiu în interiorul magazinului. Cu cât produsele sunt mai corect expuse, cu atât vânzarea magazinul vă crește, iar clienții vor reveni.