Potrivit cercetarilor, copiii cu varste cuprinse intre 3-5 ani sunt mult mai capabili sa invete si sa capteze informatii fata de un adult. De ce ar trebui copilul dumneavoastra sa urmeze educatia prescolara? De ce este necesara educatia prescolara pentru copii?
Afirmand ca aceasta perioada ar trebui evaluata in cel mai bun mod, va vom explica de ce este importanta educatia de gradinita in dezvoltarea fizica, sociala, mentala si lingvistica a copilului.
1- Prescolarul dezvolta relatiile sociale
In invatamantul din gradinita experimentat de prescolar, copiii cu varste cuprinse intre 3-5 ani parasesc mediul de acasa si incep sa comunice cu alte persoane decat parintii lor. Acest lucru ii creeaza o oportunitate de a-si creste abilitatile de viata de zi cu zi.
Prieteniile devin importante. Pe de o parte, invata sa-si imparta jucariile sau mancarea, pe de alta parte, isi dezvolta capacitatea de a comunica unul cu celalalt. A invata sa gestioneze conflictele, in special cu prietenii sai de gradinita, va fi benefic in viata lui ulterioara. Desi acest lucru ii permite copilului sa invete sa analizeze, il ajuta sa aiba o idee despre cum si cand sa se protejeze. Datorita dezvoltarii abilitatilor sale de comunicare, el invata si sa respecte cealalta persoana.
2- Copilul care primeste educatie prescolara se va dezvolta fizic mai bine
O alta problema importanta in invatamantul de gradinita este dezvoltarea fizica a prescolarului. Gradinita ofera sprijin pentru dezvoltarea psihomotorie a copilului. Este foarte important pentru dezvoltarea muschilor degetelor. Pentru ca dezvoltarea motrica fina si motrica grosiera se dezvolta la gradinita.
Intrucat activitatile ii permit copilului sa faca lucruri precum tinerea unui creion, pictarea unui tablou sau taierea cu foarfecele, copilul nu ramane in urma colegilor sai cand incepe scoala primara. El poate scrie ceea ce vede pe tabla in caietul sau, mai usor si rapid. In afara de asta, copilul foloseste si dezvolta functii motorii grosiere precum alergarea, saritul, aruncarea sau cataratul datorita activitatilor desfasurate la gradinita.
3- Educatia prescolara creste increderea in sine
Copilul, care primeste educatie la gradinita in perioada prescolara, invata sa se adapteze la mediul in care este singur, departe de parinti. Desigur, o gardinita trebuie sa ii inspire un mediu sigur. Pentru multi copii, „Acasa” inseamna Teddybar. Aceasta este o gradinita privata din Bucuresti care se adapteaza nevoilor fiecarui copil si care aplica un sistem pedagogic centrat pe dezvoltarea lui. Aici cel mic trebuie sa-si faca singur treaba, sa se ocupe el insusi de probleme si sa ia el insusi unele decizii, totul su supravegherea atenta a educatorului. In acest fel, se dezvolta increderea in sine si un sentiment de independenta. Si bineinteles, invata la gradinita sa se supuna limitelor si regulilor cerute pentru a trai armonios in societate.
4- Perioada de explorare a abilitatilor prescolare
Dezvoltarea sociala si emotionala a copilului de 3-5 ani care merge la gradinita incepe sa actioneze in coordonare. O noua dinamica intra in viata sa. Odata cu activitatile desfasurate la gradinita, copilul incepe sa se cunoasca pe sine si sa-si descopere talentele. In acest fel, incepe scoala cu aceste abilitati dezvoltate. Un alt aspect important al gradinitei in tot acest proces este ca orice probleme de dezvoltare care pot exista la copil sunt descoperite devreme.
5- Dezvoltarea limbajului este accelereata
Copilul, a carui nevoie este imediat observata si satisfacuta de mama sau ingrijitor in timp ce este acasa, poate sa nu aiba nevoie sa vorbeasca mult. Cu toate acestea, atunci cand copiii de gradinita sunt impreuna, trebuie sa vorbeasca si sa se exprime pentru a obtine ceea ce isi doresc. Astfel, copilul invata limba pe viu, nu de la televizor. In plus, copiii a caror dezvoltare a limbajului este lenta pentru varsta lor fac un salt serios in utilizarea limbajului la cateva luni dupa inceperea gradinitei. Trebuie sa stim ca 6- 70% din dezvoltarea inteligentei copilului este finalizata pana la varsta de 7 ani, iar abilitatea de a invata se dezvolta la varsta prescolara. Asadar, gradinita este poate una din cele mai importante forme de invatamant, desi multi parinti tind sa neglijeze acest aspect.
7- Apartenenta la grup
In aceasta perioada se dezvolta fenomene precum participarea copilului la activitati de grup, invatarea stabilirii de relatii si socializarea. Aici va cunoaste copii din diverse medii sociale, cu personalitati diferite. Astfel va invata cum sa comunice cu cei ce nu sunt ca el sau ca alti membri ai familiei sale.
8- Observarea unor probleme
Problemele care nu sunt prevenite in perioada prescolara pot afecta negativ intreaga viata a copilului. In timpul gradinitei se pot observa anumite probleme de comportament sau de alta natura. Parintele tinde adesea sa nu vada anumite lucruri, insa un educator, este mult mai subiectiv si va vedea daca ceva nu este in regula cu micut. Astfel pot fi evitate multe situatii si probleme neplacute.
9- Copilul invata sa respecte diferentele
Cum spuneam, faptul ca aici sunt copii din medii diferite, poate si de nationalitati sau etnii diferite, il va afce sa fie incluziv, sa respecte si alte culturi sau chiar sa inteleaga ca oamenii sunt de rase diferite, inaltimi diferite si asa mai departe.
10- Un copil care este pregatit la gradinita va avea mai mult succes la scoala
Nu spunem ca un copil care trece prin gradinita este de o inteligenta superioara, insa va fi mult mai familiarizat cu ceea ce inseamna scoala, disciplina, proiecte si asa mai departe. Ii va fi mai simplu sa se adapteze si sa inteleaga ce se petrece cu el in prima zi de scoala si se va integra mai usor.