AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Despre fericire și bucuria de a fi împreună, într-o întâlnire premeditată de Luiza Rădulescu Pintilie, care ne îndeamnă: „Vreți să fiți fericiți? Fiți fericiți!”

 

După doi ani de pandemie, care a scos la suprafață toate neajunsurile și neputințele nu doar ale noastre, ale românilor, ci ale întregii lumi, în fața unui inamic fără chip, apoi războiul de lângă noi, pare greu să mai putem vorbi despre fericire. Dar nu imposibil! Iar acest lucru ni l-a arătat Luiza Rădulescu Pintilie, joi, la Palatul Culturii din Ploiești, în sala „Marea Unire”, unde a ticluit o întâlnire de suflet, ediția de gală a podcastului „Fericire cu premeditare”, sub titlul „Fericire de Florii – Dialoguri de la inimă la inimă”.

luiza 2Fiind în prag de mare sărbătoare a Floriilor, Luiza Rădulescu Pintilie și-a primit oaspeții într-un simbolic pridvor împodobit cu ramuri de salcie, apoi, prin Grupul vocal folcloric „Mândrele de la Ploieşti”, condus de profesoara Adela Dumitru (corepetitor-prof. Mihai Ioniţă), a încântat auditoriul cu un colind de Florii „O minune”, „Bate vântul cetina”,”Datoria mamei” și alte cântece din folclorul românesc, pe care vocile înălțătoare ale tinerelor liceene și studente le-au transmis către inimile celor prezenți.

Fericirea nu se clădește în solitudine. Fericirea se clădește împreună, prin oameni. Și acest lucru l-a demonstrat Luiza Rădulescu Pintilie, prin oamenii pe care i-a adunat în jurul său. Oameni minunați, nu doar sufletește, ci mai ales prin ce au reușit să dăruiască semenilor prin profesiile lor. Însăși jurnalista, redactor coordonator al ziarului Prahova, face parte din categoria aceasta de oameni, așa cum a spus și doamna Mihaela Radu, amfitrionul evenimentului, manager al Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești.

La gala podcastului „Fericire cu premeditare”, proiect de suflet al Luizei Rădulescu Pintilie, invitații de onoare au fost premiați de gazdă, primind „Premiile fericirii” pentru curajul lor de a vorbi despre fericire în vremuri care nu prea lăsau lumina bucuriei să răzbată. Pe lângă diplomele care au avut un mesaj special pentru fiecare în parte, au primit și floarea fericirii, dar și atât de însemnata coroniță din salcie.

Actrița Cezara Dafinescu, căreia Luiza Rădulescu Pintilie i-ar fi dăruit „Oscarul fericirii” dacă ar fi fost posibil, pentru întreaga carieră, a fost prezentă prin poezia despre fericire, spusă în podcastul realizat nu cu mult timp în urmă și care poate fi văzut pe canalul de youtube https://www.youtube.com/channel/UC4_X0PUGTL3S7-aPzk7B3dw…

Doctorului Călin Tiu, care a deschis seria acestui podcast, ca invitat, în vârful pandemiei, i-a fost acordat titlul onorific de „Ministru al fericirii”, apoi soprana albaneză Arlinda Morava, ataşat cultural al Ambasadei Albaniei la Bucureşti, a primit titlul de „Diva fericirii”. La rându-i, ea a dăruit publicului fericire prin vocea sa, interpretând „Aleluia” și „Dragu mi-i, mândru, de tine”, acompaniată la pian și voce de Adriana Alexandru.

Medicul chirurg Otilia Răcășan a primit titlul onorific „Roua fericirii”, pentru curajul de a crea și de a aduce la ceea ce este astăzi Clinica medicală „Roua”. Ea a vorbit despre calitățile sufletești și profesionale ale omului și jurnalistului Luiza Rădulescu Pintilie, precum și despre aportul acesteia în viața culturală a județului Prahova.

luiza 4În cadrul evenimentului desfășurat sub auspiciile emoției, bucuriei, recunoștinței, i s-a conferit doamnei Martha Maria Mocanu, fondatoare și director general al firmei BES România, titlul onorific de „Guvernator al fericirii”, pentru mecenatul în slujba artelor frumoase. De altfel, cei prezenți în sală au putut admira tablouri din colecția particulară a firmei BES, cunoscută pentru sprijinul oferit artiștilor, tinerelor talente și artei în general.

Regizorul Toma Enache a primit titlul onorific de „Poetul fericirii”, pentru descoperirea celui mai eficient medicament împotriva pandemiei – iubirea. Și, pentru a arăta că așa este, Toma Enache a dăruit publicului una dintre poeziile sale, din recenta sa carte „Infectaţi de iubire”.

Preotul Ioanin Chilan a fost premiat ca „Păstor duhovnicesc întru fericire”, acesta mulțumind pentru fericirea de a fi împreună, într-o sală cu mari semnificații, într-o zi ca o sărbătoare a luminii, a înfloririi, precedând Floriile care se întâmplă în această duminică.

Titulatura de ”Psihoterapeut al fericirii” i s-a acordat doamnei Loredana Mocescu, psihoterapeut, pentru dăruire și pentru reușita de a aduce oamenilor armonie între minte,trup şi suflet. „Eu îmi doresc părinți împliniți și copii fericiți”, a spus Loredana Mocescu în cuvântul de mulțumire.

luiza 3Actrița Mihaela Rus a primit titlul onorific de „Manager al fericirii”, ca și dirijorul Vlad Mateescu. Unul pentru curajul de a păstra deschisă ușa Teatrului „Toma Caragiu”, în plină pandemie, celălalt pentru curajul de a nu închide ușa Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

„E o onoare. Fericirea a fost sinonimă cu nebunia în cazul teatrului deschis. Cred că dăruiesc fericire. Caut fericirea în lucrurile mici”, a spus Mihaela Rus.

Dirijorul Vlad Mateescu a ținut să completeze că, pe lângă emoție, bucurie și recunoștință, s-ar mai cuveni ceva: nebunie și iubire. „Cei care suntem pe scenă și în această sală, iubim. Și uniți, putem iubi mai mult, uniți putem fi fericiți. Suntem în sala Marea Unire”, a spus directorul Filarmonicii Paul Constantinescu.

Muzicianul Emy Drăgoi, invitat al podcastului „Fericire cu premeditare”, aflat la Deva, unde își însoțește una dintre fiice la olimpiada naţională de vioară, a ținut să fie totuşi prezent, transmițând publicului, printr-o participare video, cele mai frumoase note muzicale ale fericirii, cântate la acordeon.

Da, fericirea există, iar acolo unde pare că nu este posibilă, ea se poate clădi! E nevoie de curaj și de încredere în ceea ce faci. Și de oameni frumoși. Luiza Rădulescu Pintilie are nu doar curaj, nu doar sensibilitate, are puterea de a aduna oameni care știu să dăruiască la rându-le. Joi, la Palatul Culturii din Ploiești, jurnalistul cu experiență s-a lăsat ghidat de suflet – ca mereu – și, cu emoție și sinceritate, a adus „Fericire de Florii” oamenilor care îl prețuiesc.

”Floarea fericirii să vă aparțină măcar cât stau florile în crengile copacilor. Tot aș fi fericită”, a spus Luiza Rădulescu Pintilie, mare iubitoare a florilor, adăugând că „dacă la un moment dat am să fac o florărie, am să vă aștept să le cumpărați gratis”, amintindu-și un episod din copilărie, când o doamnă florăreasă i-a făcut un astfel de dar, simțind dragostea ei pentru flori. Dragoste moştenită şi de fiica sa, cea care a reunit, pentru momentul de sărbătoare, într-un frumos colaj, zeci de imagini ale florilor ce înfloresc, în toate anotimpurile, în curtea şi grădina casei în care a crescut.

În afara prietenilor și a celor care îi apreciază scrisul și munca ziaristică, alături i-a fost familia- fiica și cele două nepoțele, soțul și sora, iar iubirea și recunoștința au fost rostite de fiecare în parte, cum doar glasul inimii știe să grăiască.
Au ţinut, de asemenea, să vorbească despre Luiza Rădulescu Pintilie şi noul său proiect de suflet- podcastul „Fericire cu premeditare” -magistratul Crina Letea, preşedinte al Tribunalului Prahova, conferenţiar universitar Diana Rînciog, conferenţiar universitar Steluţa Coculescu, dr.phil. Cătălina Ene Onea, care predă cursuri de interculturalitate, limba română şi limba germană în prestigioase universităţi din Germania şi care a transmis, de la Berlin, un interesant „Laudatio la fericire” , iar prof.Niculina Grigore, care a înfiinţat, la Surani, Asociaţia „Rădăcini în tradiţie” prin versurile a două poezii :”Vis de fericire” şi „Fericirea-i iubire.Şi punct”, compuse special pentru această ediţie de gală.

Și cum se putea încheia o astfel de sărbătoare de suflet ”Fericire de Florii” dacă nu cu un îndemn (citându-l pe Tolstoi), cu care Luiza Rădulescu Pintilie deschide sau încheie fiecare episod al podcastului şi pe care, de această dată, l-a rostit de trei ori, ca pe un fel de mantră, dorindu-și să se împlinească pentru cei prezenți, și nu doar : „Vreți să fiți fericiți? Fiți fericiți!”.

Giorgiana Radu-Avramescu, AMPress

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!