Dezamăgire a cârcotaşilor: „Tusk şi-a scris SINGUR discursul în poloneză. Noi i l-am tradus”

Circulă cu viteză, fiindcă nimic nu trebuie să râmână nepedepsit şi nemâzgălit, „dezvăluirea” că un român i-ar fi scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, discursul rostit la Ateneul Român. Iată ce declară Dan Mărăşescu, „bănuitul”, care este șef al unității de traducere în limba română al secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene. Discursul și l-a scris singur oficialul european, inițial în poloneză.

”Traducerea nu a fost esențială, dar e de mare impact faptul că a vorbit în limba română. Lucrăm și pentru președintele Tusk și pentru Președinția română, pe legislație și pe declarații politice. Am lucrat cu unii colegi din cabinetul președintelui Tusk. Discursul și l-a scris singur dl. Tusk, inițial în poloneză, apoi a fost tradus în engleză, iar pe acea variantă am lucrat eu, împreună cu un asistent al său, și cu o colegă româncă, cu care ne-am sfătuit la SOLUŢIILE LINGVISTICE”, a declarat Dan Mărășescu, pentru Mediafax.

Faptul că Donald Tusk a pronunţat cuvinte româneşti dificile fără cusur are o dezlegare. Ne răspunde acelaşi:
„Am și făcut o înregistrare audio a discursului, ca să îl ajute. L-am ajutat la scris anii, cum a fost 1986, pe care i-am scris cu cuvinte. Noi, traducătorii, am fost impresionați de faptul că este foarte talentat la astfel de lucruri, știe ce este ț, ă și ș. Am lucrat câteva ore la traducere, au mai fost modificări pe parcurs. Ne bucurăm că am putut contribui la ceva ce a devenit foarte important pentru români, am fost total surprinși de efectul pozitiv al discursului, ne dă o satisfacție a muncii”, a spus Mărășescu, pentru Mediafax.

Dan Mărășescu a absolvit Facultatea de Litere a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca iar din 2006 lucrează la Bruxelles la Consiliul Uniunii Europene ca translator.
Aşadar, politicianul polonez şi european merită cu totul să ridicăm pălăria în faţa domniei sale. Stimă Pan Tusk şi nu învăţa să citeşti presa de limbă română, fiindcă face rău sănătăţii sufleteşti.
L. Avramescu, AMPress

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.