Donald Tusk, emoţionant discurs în limba română la Ateneu

Discursurile liderilor români şi europeni, care au marcat la Ateneu, preluarea oficială şi festivă, de ţara noastră, a preşedinţiei rotative a Consiliului European, au fost în limitele normale ale momentului. Surpriza a venit prin discursul rostit de la un capăt la celălalt, în limba română, de Donald Tusk, preşedinte al Consiliului European.

“Sunt convins – a spus el între altele – că în aceste şase luni veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată rapsodie română. Sunt convins că preşedinţia dumneavoastră va fi la fel de energică precum rapsodia lui George Enescu”.
Discursul său a ieşit din tiparele obişnuitului nu numai prin rostirea impecabilă în limba română (Tusk e polonez), prin trimiterile la personalităţile acestei ţări, prin efortul făcut de a cunoaşte profund viaţa şi cultura României, ci şi prin sinceritatea de a puncta unele lucruri grave care ne dor şi pe noi sau mai ales pe noi.

Au vorbit curtenitor faţă de gazde, sub cupola Ateneului Român, care adună în el istorie şi har, şi alţi fruntaşi europeni, dar nimeni nu a produs ropotul de aplauze obţinut de Tusk.

Poţi fi politician – iată – şi altcum, inspirat, sincer, curajos, nebâlbâit, spunând ce e de spus. Iar acest polonez, care ne va sprijini în munca importantă ce ne revine în aceste şase luni, ne-a dat o primă lecţie, făcând o plecăciune în faţa Limbii Române. Mulţumim nobile Pan Tusk!
Lucian Avramescu, AMPress

loading...

 1. Olimpia Marina spune

  Tot respectful Pan Tusk……si multumiri pentru aprecierea Presedintelui Romaniei Klaus Johannis… la justa lui valoare ca om.….. OM DE OMENIE.

 2. Mureșan Angela spune

  Harul Diplomației! Un exemplu excelent de OM de Omenie1 Lauri!

 3. Magdalena Daniela Smărăndoiu spune

  Superb! Respect!
  „(…) făcând o plecăciune în faţa Limbii Române. Mulţumim nobile Pan Tusk!
  Lucian Avramescu, AMPress”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.