E ziua violonistului Alexandru Tomescu. La mulți ani, nepoate!

 

De dimineață m-a sunat de la Zagreb ambasadorul nostru în Croația, Constantin Grigorie. Cum stai cu consoanele? Trăiesc și fără ele. În plus m-am căptușit cu o răgușeală de nu mai scot un diftong.
L-ai sunat pe nepotu-tău, Alexandru? Nu, de ce? E ziua lui! – zice Costică. Așa e. Am uitat, excelență. Voi le știți pe toate! Dar oricum vine la Sângeru. A isprăvit de reparat casa de la bunica, pe care o moștenește și, oricum, dă pe la mine. Mi-a zis că sărbătorim unde părinții noștri osteneau, pe bătrâna terasă, la un pahărel de țuică de prună. Pe la prânz apare.

Acum e seară, s-a întunecat și nici urmă de Tomescu. Îl sun. Unde te dai în bărci și-n șampanii? Sunt chiar într-o barcă, râde violonistul. Unde? Pe Marea Baltică! Are concerte în țările nordice și a poftit la o plimbare sub lună de ziua/seara lui. Gazdele i-au făcut voia. Vezi, zic, să nu te depărtezi mult de țărm. Baltica e rece. Am băgat și eu un deșt în ea.
Stai liniștit! – zice cu vocea lui sigură, ca un arcuș pe Stradivarius.

Alexandru e cel care a împlinit voia bunicului Victor Avramescu, cel care și-a înzestrat cei patru copii, trei băieți, unul tata, și o fată, Margareta, care s-a măritat Tomescu, cu patru pianine, una pentru fiecare, visând ca un vlăstar al neamului lui să ajungă muzician. Adrian, fiul Margaretei, a ajuns pianist. Solfegiază cu brazii, în cimitirul satului, alături de tata, furat prea iute de madama cu coasă. Alexandru, fiul lui Adrian și al Mihaelei, ambii muzicieni, a împlinit, iată, la vârf, visul bătrânului.

La mulți ani, nepoate, la cei 43 împliniți azi, să ai lună plină pe Baltica și nu uita că te așteptăm la Sângeru, să inaugurăm bătrâna casă cu atâtea amintiri.

Lucian Avramescu

Fotografie de Dan Nedelea