“Cu ce te pot ajuta, fiindcă vreau să pun și eu o piatră în biserica din livadă?”… mai întreb o dată , eu cum pot să fiu “o lespede în zid” ?
Asemeni prietenului tău știu că vei fi “scuturat” de mulți bani. Banii nu mă dau afară din casă dar din câți am pot să dăruiesc cu drag și eu, și el, și mulți alții câte ceva iar de la toți “pic cu pic” sau “strop cu strop” te vom ajuta să pui turla și nu numai. Mai sunt multe și mărunte încă de pus și de făcut . Arhitectul face proiectul complet, inginerul constructor execută și disignerul face retușul final iar în ziua de astăzi totul necesită bani.
Zori buni ! sănătate și timp bun. Aveți încă mult de lucru.
Autor
Elenei Stoica, răspuns
Nu știu ce să-ți răspund Elena! Intenția ta e generoasă și-ți mulțumesc. Când am pornit acum douăzeci de ani acest proiect al meu, Muzeul Pietrei, la care anexez acum o Biserică de piatră (sper să am timp s-o termin), am făcut Asociația culturală Lucian Avramescu cu câțiva prieteni doctori. Am făcut și o tabără pentru copiii care vor să sculpteze, ”E loc să se mai nască Brâncuși”. Curând mi-am dat seama că-s singur. Asociația are în cont o mie de lei depuși de fiul meu acum doi ani și care-s neatinși.
Am prieteni care m-au ajutat să-mi tipăresc unele din cărți și numele lor sau ale firmelor lor sunt în pagina de gardă a acelor cărți. Guvernul varsă bani unor asociații care ”sprijină viața culturală a satelor” cu o conferință anuală la căminul cultural la care participă trei inși. Eu nu am primit nimic, dar nici nu am cerut vreodată, indiferent de culoarea politică, bani de la cârmuire.
Niciodată un ministru al culturii nu a vizitat acest muzeu. Pot să-ți dau contul acestei Asociații, dar oamenii își gospodăresc sărăcia iar eu dacă m-am angajat să fac ceva apoi am răspunderea de a nu atenta la viața altora. Mai am prieteni cum e Liviu Mogoș, care, iată, îmi face niște geamuri.
Cineva îmi sugerează o campanie de strâns fonduri pe fondul exersat ”Dați un leu pentru Muzeu!” sau ”Dați un leu pentru biserica din Muzeu!”
Nu știu! Mai lasă-mi câteva zile să mă gândesc.
Cu drag,
Lucian Avramescu
P.S.
Acum, de pildă, caut undeva să cumpăr circa 250 mp de piatră tăiată pentru pus în interior și ca șindrilă de piatră pe acoperiș. Dascălul din Tisa făcea așa ceva din piatră de calcar, de pe Cricov, mai albă, mai caldă decât gresia văzută pe Valea Prahovei. Am folosit-o în unica poartă din piatră din România făcută pe modelul celor de lemn din Maramureș, la intrarea în Muzeu. Din păcate omul s-a îmbolnăvit, iar oamenii care tăiau în felii piatra, taie, nu știu ce, prin Franța și Spania.