Excursie de o zi pe Drumul Vinului: de la Crama de la 1777 la Conacul Muzeul Pietrei din Sângeru
Dacă v-aţi săturat de aglomeraţia de pe Valea Prahovei atât de pe DN1, cât şi din staţiuni, vă propunem o excursie de o zi sau de trei, la final de săptămână sau oricând doriţi să vă trageţi sufletul şi să vă bucuraţi de natură, mâncare bună şi artă. Vă propunem o parte din Drumul vinului care oferă multe atracţii turistice pe tot parcursul lui plecând de la Valea Căluăgrească, împrejurimile Urlaţiului şi terminând de data asta la Sângeru, la Muzeul Pietrei.
Vă puteţi opri la Valea Căluăgrească să admiraţi Crama de la 1777, o reconstituire, de fapt, a uneia dintre cele mai vechi crame din ţara noastră, dar care conţine şi câteva fragmente din clădirea originală. Aici au loc multe evenimente frumoase aşa că trebuie să urmăriţi pagina de facebook a muzeului sătesc pentru a le descoperi. Tot aici aţi fi putut vedea şi Hanul lui Matac, dar acesta nu se vizitează şi se află într-o avansată stare de degradre.
Luaţi-o înainte spre Urlaţi şi opriţi-vă mai întâi la Conacul Bellu, monument de arhitectură în stil vechi românesc de la jumătatea secolului al XIX-lea. Clădirea şi exponatele sale o să vă placă cu siguranţă şi dacă mai nimeriţi şi în timpul unui concert, lansare de carte sau expoziţie de pictură cu atât mai bine. În comuna Iordăcheanu se poate vizita Mănăstirea Vărbila, un ansamblu monahal datat la începutul secolului al XVI-lea. Mănăstirea a fost restaurată, fiind un monument istoric de clasă A de valoare naţională, dar locul în sine oferă linişte şi răcoare, având în vedere că este înconjurată de păduri. Foarte frumoasă este şi bisericuţa de lemn de la Jercălăi, construită în 1731 în Mureş a fost mai întâi donată familiei regale a României şi mutată pe domeniul Bran în 1932, pentru ca în 1956 să fie iar demontată şi adusă la Cricov, în Prahova pe locul vechiului schit de aici. (sursa foto manastiri: Facebook Tinutul Vinului)
Când vi se face foame, opriţi-vă la Crama de piatră, în Gura Vadului, Apogeum Tohani (foto) sau Vinalia (Ceptura), crame care oferă nu numai degustare de vinuri (dacă sunteţi şofer, puteţi cumpăra o sticlă de vin premiat pe care să o beţi la întoarcerea din excursie) În general aceste crame sunt deschise, dar nu aţi face rău să daţi un telefon înainte pentru a vă asigura că în ziua în care vă duceţi nu este organizat şi un eveniment mai mare care închide restaurantul.
Traseul nostru merge mai departe, spre Sângeru, acolo unde vă aşteaptă un muzeu inedit, considerat unic în Europa. Conacul Muzeul Pietrei este un complex cultural a cărui istorie a început în 1923, când a fost așezată piatra de temelie. Între 2015-2020, poetul și publicistul Lucian Avramescu a ridicat, pe locul moştenit de la părinţii săi acest muzeu cu exponate atât în interior cât şi exterior, muzeu care cuprinde o bisericuţă din piatră într-o livadă de meri şi conacul propriu-zis care oferă publicului spre admirare obiecte de uz casnic utilizate cândva de bunicii și străbunicii noștri, sculpturi din piatră inspirate din măștile tradiționale moldovenești, sculpturi cu diverse simbolistici din zona Transilvaniei, o replică în piatră a tronului Reginei Maria de la Balcic și trovanți din zona noastră, pietre despre care poetul spunea că sunt cioplite de Dumnezeu. Pentru copii a fost creată şi o minifermă cu păsări și animale. Preţul de intrare este doar de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii peste 7 ani. Dacă hotărâţi să rămâneţi peste noapte, aici sunt şi spaţii de cazare. În plus, puteţi lua cina şi un mic dejun a doua zi când, în drum spre casă, puteţi vizia Mănăstirea Apostolache ridicată între 1645-1652.