AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Fabrica de Nutreturi Combinate Carmistin, retete ce combina peste 20 de materii prime diferite

Deoarece in ultimii ani populatia de pe glob a crescut, cererea globala de carne si hrana pentru animale a explodat. Specialistii au realizat studii in baza carora au constatat ca productia de carne, lapte si oua duce consuma o cantitate enorma de calorii oferite de cerealele si plantele cultivate pe campuri. Asta pentru ca cerealele si semintele de oleaginoase trebuie cultivate pentru a se hrani animalele. Conform calculelor programului Natiunilor Unite pentru Mediu, caloriile care se pierd prin hranirea animalelor cu cereale, in loc sa fie folosite direct ca hrana umana, teoretic ar putea hrani un numar de 3,5 miliarde de oameni in plus.

Ratele de conversie a caloriilor din cerealele folosite pentru hranirea animalelor versus caloriile oferite de animale variaza; in cazul ideal, este nevoie de 2 kilograme de cereale pentru a produce un kilogram de carne de pui, 4 kilograme pentru un kilogram de carne de porc si 7 kilograme pentru un kilogram de carne de vita.

De aceea este foarte importanta calitatea alimentatiei pe care o oferim animalelor. Foarte multi crescatori de pasari si porci stiu ca pentru a obtine performante superioare (spor in greutate crescut, productie mare de oua) nu este suficient sa hraneasca animalele cu un amestec de concentrate. Prin urmare, trebuie sa se faca diferenta intre un amestec simplu de ferma format cu predilectie din cereale, eventual un furaj proteic, si un nutret combinat.

Una dintre cele mai importante fabrici de nutreturi combinate apartine Grupului Carmistin, care cuprinde peste 20 de companii grupate in patru divizii de productie – pui, porc, vita si agricultura. Carmistin este unul dintre putinele holdinguri romanesti care integreaza in proportii de 90% lantul de productie agrozootehnic, incepand de la cultivarea cerealelor, productia de furaj, cresterea animalelor (pui, porc, vita) pana la abatorizare, procesare si distributie de produse si preparate din carne (inclusiv in reteaua proprie de retail).

Fabrica de Nutreturi Combinate Babeni (judetul Prahova) detinuta de Carmistin are o capacitate de productie 20 t/h si va creste la 30 t/h in urma unui proiect de investitii. Bazandu-se pe un teren agricol de 5.500 de hectare si numeroase depozite si silozuri proprii, fabrica are o capacitate totala de depozitare: 40.000 tone.

Culturile primare sunt graul, porumbul, rapita si lucerna. Fabrica realizeaza furaj de tip faina, brizura si granula pentru orice specie si categorie de animal. Fabrica opereaza cu un numar de 2 granulatoare cu o capacitate nominala de 20 de tone/h , urmand sa crestem capacitatea la 30 tone/h, in urma unui proiect de investitii in curs de implementare.

Capacitatea de depozitare a materiilor prime insumeaza 40.000 de tone si sunt repartizate cate 7.000 de tone pe siloz si 33.000 de tone pe magazii, care dispun de sistem de aerare. Capacitatea de depozitare a furajului vrac este de aproximativ 1.000 de tone repartizata pe un numar de 14 buncare produs finit. Capacitatea de depozitare va ajunge la 80.000 de tone pana la finalul anului 2021.

In prezent sunt realizate modernizari pentru construirea a 5 silozuri de 10.000 de tone fiecare, care vor fi construite la fabricile din Babeni pentru depozitarea materiei prime. Mai mult, in prezent, sunt realizate imbunatatiri pentru a construi 14 noi silozuri din metal, cu o capacitate de 100 de tone fiecare, pentru a inlocui cele 6 silozuri metalice existente utilizate pentru depozitarea produsului final de alimentare.

Fabrica este dotata cu 5 linii de ambalare a furajelor, dintre care una este automata, restul fiind semiautomate, capacitatea totala de ambalare fiind de 2.000 de tone/luna. Furajele ambalate ajung la magazine mici specializate din judetele vecine.

Fabrica de furaje permite producerea unui catalog foarte larg de retete cu posibilitatea combinarii a peste 20 de materii prime diferite (grau, porumb, soia, lucerna, rapita, mazare, ovaz, orez, etc.) cu o gama larga de aditivi (aproximativ 5% din productia finala totala).

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!