Gorghiu, despre aducerea în țară a lui Paul de România: Poate dura între trei și șase luni, nu am mai avut niciun fugar în Malta
Ministrul Justiției a făcut precizări despre reținerea fugarului Paul de România în Malta și despre procedurile de aducere a lui în țară.
Ministerul Justiției și instanța de executare vor face toate diligențele pentru ca acest fugar să fie întors în țară, a spus, marți, Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
„Până pe 9 mai vom comunica mandatul de arestare, tradus în engleză și în malteză, vom deschide dialog cu autoritățile din Malta și vom avea un dialog constant, după sărbători. Voi încerca un dialog inclusiv la nivel de ministru al Justiției cu omologul meu din Malta, despre maniera în care vom putea coopera judiciar în materie penală, fără să facem imixtiuni în actul de justiție. Nu putem interveni în nicio justiție a niciunui alt stat, justiția este independentă”, a spus Alina Gorghiu, potrivit tvrinfo.ro.
În Malta n-am avut niciun fugar, a precizat ministrul Justiției, nici în 2023, nici în 2024 până acum. Deci nu putem să spunem că avem o practică, ba dimpotrivă, de aceea cred că este imperios necesar să discutăm cu autoritățile din Malta pentru a stabili parametrii în care vom colabora pe viitor. Sunt însă convinsă că justiția din Malta este făcută la standarde europene. Proactiv, vom actualiza condițiile de detenție, prin ANP față de cele pe care le-am comunicat instanței din Franța.
Întrebată cât poate dura procedura de aducere a lui Paul de România în țară. ministrul a răspuns că: procedura poate dura între trei și șase luni, variază de la stat la stat. Nivelul de cooperare între statele membre UE este unul extrem de bun. Nemaiavând cu Malta situații de predare a fugarilor, n-aș putea să vă spun cât de rapidă este procedura prevăziută de legislația din acest stat. Vom vedea termenele pe care instanța din malta le va da foarte curând, începând cu 9 mai.
Paul de România rămâne în arest în Malta până cel mai devreme pe 9 mai. Magistraţii maltezi i-au respins cererea de eliberare pe cauţiune.
Paul de România a fost condamnat la sfârşitul lui 2020 la 3 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, fiind acuzat de un prejudiciu de 4 milioane de euro.