Iată 5 filme „culte” pe care să le privești acasă toamna aceasta

Termenul de film „cult” a apărut pentru prima oară în anii 1970 și se referea la acele producții de tip underground, care rulau în cinema după miezul nopții. Între timp, definiția lui s-a schimbat și acum denumește acele filme care nu fac parte din cultura mainstream, dar care au strâns un grup de fani înfocați. Dacă îți dorești să vezi niște pelicule ieșite din tipare, care îți oferă perspective noi asupra lumii înconjurătoare, atunci te vei bucura să descoperi lista de mai jos.

  • Fight Club (1999)
Distribuie prietenilor

În regia lui David Fincher și cu actori de renume (Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter), Fight Club ridică o serie de semne de întrebare asupra sistemului capitalist. Acesta este adaptat după romanul lui Chuck Palahniuk, cu același nume. Este presărat cu scene de violență și imagini dezolante, dar are puterea de a pune la îndoială diverse aspecte care sunt considerate normale în societatea de astăzi. Abordează teme dificile, precum dependențele, sănătatea mentală, lipsa stimei de sine, importanța obiectelor materiale pentru împlinirea personală.

  • Pulp Fiction (1994)

Comedia neagră regizată de Quentin Tarantino și-a depășit statutul de film cult și este cunoscută în prezent de majoritatea celor pasionați de cinematografie. Este inspirată din poveștile descrise în revistele „pulp”, iar subiectul se concentrează asupra aventurilor unor infractori din Los Angeles. La fel ca Fight Club, Pulp Fiction este marcat de imagini violente, însă acestea au o doză de umor care oferă farmec producției. 

 

Este cel mai cunoscut film al regizorului, care continuă să realizeze pelicule neobișnuite și în prezent. În 2019, acesta a lansat „Once Upon a Time… in Hollywood”, producție apreciată atât de critici, cât și de fani. 

  • American Psycho (2000)

Filmul este o comedie horror psihologică, inspirată din cartea lui Bret Easton Ellis, ce poartă același titlu. Din distribuție fac parte actori de excepție: Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto și Reese Witherspoon. Personajul principal este un bancher bogat și obsedat de propria înfățișare, care ajunge să comită câteva crime atroce, însă finalul filmului ridică semne de întrebare și îi lasă pe spectatori să decidă dacă actele de violență au fost reale sau simple halucinații. Temele principale pot fi considerate masculinitatea toxică și apatia culturii vestice la nedreptățile din societate.

  • Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001)

Spre deosebire de filmele enumerate până acum, acesta are o abordare mai optimistă asupra existenței umane. Regia îi aparține lui Jean-Pierre Jeunet, iar rolul principal este jucat de Audrey Tautou. Deși nu este considerat un film mainstream, acesta a câștigat premii internaționale importante. Acțiunea are loc în Paris, unde o tânără chelneriță încearcă să le îmbunătățească viețile celor din jur, reușind în același timp să-și întâlnească jumătatea.

  • Monty Python and the Holy Grail (1975)

Realizat de grupul umoristic britanic Monty Python, filmul parodiază legenda Regelui Arthur. Deși au trecut 45 de ani de la lansare, producția continuă să atragă fani din întreaga lume și este considerată una din cele mai bune comedii din toate timpurile. 

 

Dacă ești un cinefil înrăit și îți plac serile de film chiar la tine acasă, dar încă nu ai achiziționat un televizor cu LED, poți comanda unul direct de aici, pentru a te bucura de producțiile preferate în lunile care urmează.

 

Deoarece filmele prezentate mai sus nu mai sunt difuzate în cinematografe, le poți privi acasă. Cei interesați de peliculele actuale pot consulta o listă cu sugestii interesante. Alege ce ți se potrivește și relaxează-te în confortul propriei locuințe!

 

Sursa foto: shutterstock.com