• În cadrul Târgului de carte organizat în rotonda Bibliotecii județene „Nicolae Iorga” din Ploiești, au fost prezentate publicului mai multe volume semnate de Lucian Avramescu și de Giorgiana Avramescu.
• La doi ani de la dispariția remarcabilului condei prahovean, figura omului de litere a fost evocată cu multă sensibilitate.
Soția, Giorgiana Avramescu, a împărtășit publicului povestea romanului „La început a fost duminică”, în care se regăsesc cele două momente importante ale cuplului, petrecute în aceeași ultima zi a săptămânii, roman care a fost scris sub ochii atenți ai poetului, aflat în ultima parte a existenței. De asemenea, o carte unicat, „100 de scrisori către tine”, redactate către figura din eter a soțului, documente care îi continuă existența, prin epistole scrise către memoria sa vie.
Un moment emoționant a fost lectura unei poezii, scrisă în 25 decembrie 2020, ultimul lui Crăciun:
Alături de moștenirea durabilă de la Muzeului Pietrei din Sângeru, literele meșteșugite îi duc mai departe ființă poetică.
Giorgiana Avramescu ne-a declarat: „Întâlnirea de miercuri, din cadrul Târgului de carte, de la Palatul Culturii din Ploiești, în amintirea lui Lucian Avramescu, a fost un omagiu adus scriitorului, la împlinirea a doi ani de la plecarea lui la cer. Scriitorii nu sunt plecați cu totul. Ei rămân prin cărțile lor, dar și prin evocările celor ce rămân. Pentru mine, Lucian Avramescu rămâne gând, amintire, rămâne parte esențială a existenței mele. Între noi există un legământ sufletesc care va dăinui peste timp, chiar dacă cerurile noastre nu converg acum. Ele se vor aduna cândva, iar până atunci, scrisul și astfel de întâlniri literare ne vor ține aproape!”.
Fiica poetului, la rândul ei o artistă în plină devenire, într-un dialog inedit cu amfitrionul Gelu Nicolae Ionescu, a promis că va lansa în curând un volum propriu, de poezie și proză. „Am trăit alături de un roman de dragoste, care nu s-a terminat”, a fost declarația, despre părinții săi, care a adus bucurie în sufletul celor prezenți. Pentru Ana Luciana, „a fost o seară plină de emoție. Am avut prilejul de a-l simți din nou pe tata prezent , mai ales într-un context literar. S-a vorbit despre iubire, despre lacrimă, dar și despre parcursul carierei poetului Lucian Avramescu. Cu siguranță, poetul ne-a privit mândru și ne-a aplaudat silențios din locul unde nu există durere și suspin.”
Invitată să participe la această evocare a fost Adina Mandalac, fondatoarea ziarului „Azi la Mizil”, pentru care „este un decembrie, trist. Evocarea poetului Lucian Avramescu a strâns o mână de oameni iubitori de frumos în rotonda Bibliotecii Județene, Ploiești. Alături au stat fiica Ana-Luciana și soția poetului Giorgiana Radu Avramescu. Nu poți fii vesel când vorbești despre Muzeul Pietrei din Sângeru, despre viața, iubirea și moartea unui om drag. Poetul iubirii aparține lumii întregi, cerului, țării, locului unde s-a născut, familiei și celor care îl înțeleg, îl citesc și îl iubesc… El nu a plecat, el este pretutindeni acolo unde este evocat, trăiește în cărțile sale, în ochii înlăcrimați ai iubitei și adânc, în suflet de copil. Decembrie trist, în colind de iubire și priviri albe ca neaua, s-a așezat pe sufletul și inima privitorului! Vă urez sărbători frumoase purtând în inimă mereu cuvintele marelui poet Lucian Avramescu: „Bună seara, iubito”!”.
Să nu uităm că Lucian Avramescu, atât de iubit ca poet, a fost și un publicist remarcabil. Un condei ascuțit, un intelectual care cobora frecvent în cetate, pentru a scrie depre moravurile vremurilor pe care le-a trăit. O specie de jurnalism din ce în ce mai puțin prezentă, din păcate. Este mare nevoie de astfel de voci, care să își folosească bagajul cultural pentru a oferi repere morale și civice.
Sper ca următoarele ediții ale Festivalului Lucian Avramescu, care a debutat anul trecut, să aibă și o secțiune de publicistică.
Foto galerie pentru APH: Ciprian Apetrei
Sursa – actualitateaprahoveana.ro