Iohannis, despre situația din Belarus: Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri după-amiază la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferință, pentru a discuta cu liderii europeni în principal despre situația îngrijorătoare din Belarus.

”În intervenția pe care am avut-o, am subliniat că fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, precum și tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii reținuți nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea Uniunii Europene.
Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici, precum și eliberarea persoanelor deținute ilegal. Totodată, am arătat că este necesară demararea unor investigații transparente ale tuturor abuzurilor raportate, în urma cărora cei vinovați să fie trași la răspundere.
Trebuie luate măsuri suplimentare din partea Uniunii Europene, inclusiv adoptarea de sancțiuni contra celor vinovați de violențele împotriva cetățenilor pașnici și de fraudarea alegerilor”, a spus preşedintele, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Este extrem de importantă inițierea unui dialog real și de substanță între autoritățile din Belarus, opoziție, societatea civilă și reprezentanți ai protestatarilor. Aceasta este singura soluție pentru reducerea tensiunilor și realizarea unei tranziții pașnice.
Am subliniat că trebuie să evaluăm în profunzime relațiile dintre Uniunea Europeană și Belarus, pentru a identifica cele mai bune măsuri. Trebuie susținute aspirațiile cetățenilor din Belarus pentru democrație și libertate, în acord cu angajamentul pentru independența și suveranitatea țării.
Aș vrea să fac o mențiune cu privire la situația din Mali, subiect pe care l-am abordat, de asemenea, în cadrul reuniunii Consiliului European de astăzi.
Noi, România, avem acolo un efectiv de 120 de militari români, și aș vrea să transmit că aceștia sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă create de lovitura de stat.
Noi urmărim evoluția evenimentelor cu mare atenție și suntem pregătiți să acționăm în consecință, dacă va fi cazul”, a precizat Klaus Iohannis.

Distribuie prietenilor

AMPress