Iohannis l-a primit pe președintele Israelului, la Cotroceni: Între România și Israel există relații fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural și uman

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său israelian Reuven Rivlin.

„Este o deosebită plăcere pentru mine să îl primesc astăzi în vizită de stat în România pe Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin.
Între România și Statul Israel există relații privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural și uman”, a spus Klaus Iohannis.

„Mă bucur cu atât mai mult cu cât suntem în pragul aniversării a 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, pe care le celebrăm la 11 iunie.
Între România și Statul Israel există relații privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural și uman.
O contribuţie esenţială la crearea acestei relații speciale o au cele două comunități, cărora le adresez un gând bun şi cu acest prilej.
Suntem îndatorați comunității originarilor din România pentru aprecierea de care ţara noastră se bucură în Israel, în cele mai diverse domenii – tehnic, medical, artistic, sportiv – pentru a enumera doar câteva.

Distribuie prietenilor

De asemenea, comunitatea evreiască din România are un rol foarte activ și dinamic, menținând o apropiere constantă de societatea israeliană.
După cum cunoașteți, țara noastră continuă demersurile pentru asumarea trecutului – România este un model în privința inițiativelor pentru prezervarea memoriei şi combaterea antisemitismului, din păcate un subiect încă atât de actual”, a declarat președintele, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

„Totodată, anul acesta marcăm 5 ani de la adoptarea definiției de lucru a antisemitismului, un rezultat remarcabil al Președinției române a Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului.
L-am informat pe domnul Președinte Rivlin că, recent, Guvernul României a adoptat prima Strategie naţională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

În contextul actual, este cu atât mai important ca toate țările să dezvolte și să utilizeze instrumente și mecanisme specifice, menite să combată eficient aceste fenomene care au un impact negativ asupra societăților noastre și care s-au amplificat, din păcate, pe fondul pandemiei de COVID-19.
Având în vedere acest context pandemic, am exprimat apreciere faţă de succesul campaniei de vaccinare din Israel, care a permis deschiderea economiei şi reluarea activităţilor sportive şi culturale în condiții obișnuite.
De asemenea, în dialogul cu domnul Președinte Rivlin am pledat pentru aprofundarea, pe baze pragmatice, a cooperării economice dintre cele două state. (…)

În 2021 s-au celebrat 25 de ani de cooperare în domeniul cercetării şi inovării între Israel şi Uniunea Europeană și ne dorim ca această cooperare de succes să continue.
Nu în ultimul rând, având în vedere violențele recente cărora le-au căzut victime israelieni și palestinieni și care ne-au întristat pe toți, am reiterat condoleanțe pentru pierderile de vieți și am exprimat speranța că vor fi abordate cauzele profunde ale conflictului, astfel încât să se poată ajunge la o pace durabilă în regiune.
Am subliniat, de asemenea, necesitatea implementării de măsuri de creștere a încrederii, reiterând importanța reluării discuțiilor directe care să conducă la soluția celor două state.
În acest context, am exprimat aprecieri față de reluarea lucrărilor Cvartetului pentru Orientul Mijlociu și am salutat implicarea Statelor Unite ale Americii, alături de Uniunea Europeană și state arabe din regiune, pentru crearea unui cadru favorabil reluării procesului de pace.

România consideră că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în pace și securitate și militează, alături de principalii săi parteneri internaționali, pentru avansarea soluției celor două state, în parametrii fixați de dreptul international”, a mai spus Klaus Iohannis.

Reuven Rivlin, aflat în vizită de stat, a spus „Bună ziua!” în limba română gărzii de onoare.

Marţi seară, Rivlin se va întâlni şi cu premierul Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

AMPress