Istoricul agenției

Într-un moment în care toată lumea înfiinţa ziare, noi am înfiinţat o agenţie de ştiri. De unde A.M. PRESS ? Inţialele sunt ale fondatorilor agenţiei, poetul Lucian Avramescu şi prozatorul Eugen Mihaescu. În consecinţă – Avramescu-Mihaescu Press. Iniţialele au stârnit, încă de la început, mai ales că agenţia a intrat rapid în conflict cu autorităţile, întrebări. Cine se ascunde în spatele ei? Nu se ascundea şi nu se ascunde nimeni.

Înregistrată în 8 martie 1991, agenţia de presă A.M. PRESS transmitea deja primele sale fluxuri informative în 18 martie. Primii abonaţi au fost ziarele ďż˝România Liberăďż˝ din Bucureşti şi ďż˝Szobodsagďż˝, cotidian în limba maghiară din Cluj-Napoca. Am transmis apoi, în spaniolă, ştiri pentru filiala din Viena a agenţiei EFE.

Treptat, treptat, numărul abonaţilor a crescut, iar A.M. PRESS a avut primele mari probleme. O ştire despre mineriada din septembrie 1991 relata, citând surse judiciare şi parlamentare, că un ofiţer SPP este autorul asasinatului din Piaţa Victoriei asupra studentului Andrei Frumuşanu. Puterea a reacţionat cu vehemenţă. Un comunicat, de 20 de minute, citit la Actualităţile de pe TVR 1 de dl. Roşiianu încrimina A.M. PRESS ca o instituţie ďż˝destabilizatoareďż˝, acţionând împotriva intereselor poporului.

Distribuie prietenilor

Dupa trei ani, justiţia a dat dreptate ziariştilor de la A.M. PRESS, un ofiţer SPP fiind arestat. Numai că noi am rămas timp de cinci ani fără acreditare la Cotroceni, măsură la care au recurs demnitarii care răspundeau de presa şi care l-au împins, într-un război costisitor, pe Ion Iliescu. În ceea ce ne priveşte, fără acreditare la instituţia prezidenţială, am transmis cele mai dure ştiri din interiorul acesteia, documentate la sânge, spre disperarea celor care se suspectau reciproc că ar fi ďż˝sursele noastreďż˝. Ion Iliescu însă, la inceputul ultimului său mandat, când A.M.PRESS îşi serba zece ani de activitate neîntreruptă, a facut un gest pe care l-am salutat. Ne-a vizitat la redacţie şi ne-a urat succes. Era un alt Ion Iliescu, cel care a făcut pace cu Regele Mihai.

Nici în vremea mandatului lui Emil Constantinescu, pe care, atâta vreme cât s-a aflat în opoziţie, l-am sprijinit, n-am avut relaţii blajine cu cârmuirea. Ştiri de genul celei legate de medalierea torţionarului de la Sighet (informaţie intens preluată de întreaga presă română), de transmiterea de felicitări musulmanului Demirel, preşedintele Turciei şi unor ambasadori de religie islamică de la Bucureşti cu ocazia Crăciunului nu ne-au făcut viaţa uşoară.

Sediul A.M. PRESS a fost până în ianuarie 2000îin Calea Victoriei 133-135. Din ianuarie 2000 ne-am mutat în Sfinţii Voievozi nr. 21 A,într-o clădire care ne aparţine. Am cumpărat o casă veche, stil vagon, deteriorată. Prin lucrări de consolidare şi renovare, apoi prin anexarea unui etaj, sediul nostru a devenit ceea ce trebuie. Cei care ne vizitează agenţia, remarcă, pe lângă forfota redacţională, gustul pentru artă. În interior există întotdeauna o expoziţie aparţinând creatorilor-ziarişti. De altfel, sub genericul ďż˝Ziariştii ďż˝ creatori de culturăďż˝, lansat cu ocazia celui de-al doilea Salon Naţional al Presei Române, organizat de Clubul Român de Presă, A.M. PRESS îşi propune să demonstreze că ziariştii nu sunt doar, aşa cum cred unii, acei paparazzi insistenţi care îţi intră în dormitor pe gaura cheii, ci oameni instruiţi, cu apetit pentru creaţie şi cultură.

De fluxurile A.M. PRESS beneficiază ziare centrale şi locale, posturi de radio si televiziune, ambasade, bănci, ministere, instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale, agenţii străine de ştiri, firme mixte sau străine, persoane particulare. Prin A.M. PRESS se pot realiza campanii publicitare sau studii în exclusivitate pe teme dintre cele mai diverse. A.M. PRESS a organizat şi organizează întâlniri, conferinţe de presă, activităţi de promovare. Pentru a-şi asigura independenţa economică, mai mulţi ani A.M. PRESS a deschis o largă reţea de traduceri în scopuri comerciale şi a avut una din societăţile de rent-a-car din Bucureşti extrem de active.

Astăzi, A.M. PRESS este una din instituţiile de presă private cu un prestigiu consolidat, care a reusit să îmbine profesionalismul şi experienţa unor nume consacrate în domeniu, cu valurile de tineri care s-au format aici. În importante redacţii există oameni care au dobândit experienţa jurnalistică la A.M. PRESS şi care, atunci când este vorba de valori reale, nu se sfiesc s-o declare cu mândrie.

Ca membră fondatoare a celei mai importante instituţii care reprezintă presa română – Clubul Român de Presă, agenţia noastră este implicată în marile acţiuni şi proiecte care vizează apărarea libertăţii de expresie, respectarea deontologiei profesionale, consolidarea demnităţii jurnalistului într-o lume cu destule obstrucţii pentru ziarist. La primele trei ediţii ale Salonului Naţional al Presei, organizate de CRP, A.M. PRESS a fost prezent cu standuri apreciate. Premiile anuale ale Clubului Roman de Presa, care au desemnat cei mai valoroşi jurnalişti, au situat reprezentanţii A.M. PRESS pe locul întâi la cele două ediţii desfăsurate în 2000 şi 2001, iar în 2002 a avut un reprezentant între cei nominalizaţiîin finală.