AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Joi, Sfântul Spiridon. Tradiţia schimbatului papucilor

Biserica Ortodoxă îl cinstește în data de 12 decembrie, pe Sfântul Spiridon al Trimitundei care a fost pastor la oi înainte de a se dedica vieții monahale. Totodată, credincioșii au joi dezlegare la pește.

Sfântul Spiridon al Trimitundei n-a născut în jurul anului 270, în secolul al IV-lea. Spiridon a trăit în Aski, Cipru, și a fost pastor de oi. O tragedie aveai să-i schimbe viața. Moartea soției sale i-a îndrumat pașii către Biserică.

Acesta a fost momentul în care Spiridon a ales să ducă o viață ascetică și a ajuns episcopul unei cetăți din apropierea orașului Pafos. Mai exact, este vorba de cetatea Trimitundei, de unde vine și numele sfântului. Sfântul Spiridon a participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.

De ce papucii lui Spiridon sunt schimbați pe 12 decembrie
În ziua în care este sărbătorit Sfântul Spiridon, pe 12 decembrie, papucii săi sunt schimbați. Motivul pentru care se păstrează cu sfințenie această ”tradiție” este faptul că încălțămintea s-a tocit ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în lume. Tot de aici vine și denumirea Sfântului Spiridon de Sfântul călător.

Mai mulți clerici spun că trupul sfântului părăsește racla pentru perioade scurte de timp. În momentul în care se întoarce, spun mărturiile acelorași clerici, trupul lui Spiridon este cald și prăfuit.

„Bucură-te că ești și cu oamenii cu trupul petrecător. Bucură-te că încălțămintele tale slujesc ca dovadă”, spun cântările Acatistului despre această părăsire a raclei.

Acest sfânt a trecut la cele veșnice la vârsta de 78 de ani după ce a fost prins în timpul persecuției. Spiridon a fost schingiuit și întemnițat,dar și-a pus sufletul în mâinile Domnului în anul 348 d.Hr. Sfintele moaște ale lui Spiridon se află în Insula Corfu.

Continuarea aici

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!