Lucian Avramescu: Buni zori! Câteva răspunsuri pentru evenimentul din 13 august, la Muzeul Pietrei

 

Răcoarea călduroasă a zorilor confirmă că vom avea din nou zile de caniculă. Mă bucur că după ultima tundere ca gazon, iarba curții a prins două ploi care au ajutat-o să refacă minunea covorului verde dintre sculpturi. Sătui de asfalt, bucureștenii care și-au anunțat prezența în 13 august la Sângeru, vor natură, iar eu le-o voi oferi, inclusiv în livadă, cu meri cu poalele până-n pământ și chiar dacă nu va fi fân, vor fi insule de verdeață rebele, tema lucrării mele de diplomă în arhitectură peisajeră – un parc ca o pădure, cu poteci întortocheate și fantezii florale care să arate că nu omul, ci universul liber a construit și imaginat . Nu tundeți chilug natura, mai ales când soarele îi devine potrivnic!

Din pricina asta evenimentele de la Muzeul Pietrei, că-s câteva, încep spre seară, la orele 17.00. Asta nu înseamnă, mai ales pentru cei care purced prima oară aici, că nu pot veni mai devreme spre a avea timp să viziteze săli, colecții, vechimi vorbitoare, semnificații ale duratei. Răspund astfel primei întrebări.

Distribuie prietenilor

Apoi…De ce Biserica Maicii Domnului și de ce într-o livadă? Am mai răspuns. Reiau cu alte cuvinte. Fata din Nazaret, Maria, a fost și rămâne în cerul ei pământeană. Ea putea fi din orice sat al planetei, dar acolo a găsit-o Dumnezeu, care ar arăta ca un om, cu toate că eu am îndoieli. Unii îi spun inteligența universală, difuzată în material și imaterial. În legătură cu Maica Domnului nu există însă bănuieli ci doar certitudini, ca și despre fiul ei devenit Dumnezeu-Omul. Este și va fi o biserică pentru toți creștinii, iar semnul biblic ales este Nașterea. Maica și pruncul ei vor fi, iconografic și sculptural, în toată Biserica din Livadă, arătând dragostea maternă, blândețea, iubirea în forma neîntinată. De ce într-o grădină? Fiindcă România este Grădina Maicii Domnului, supranume confirmat de cei doi pontifi ai Romei care au binevoit să ne viziteze.

Cum se vor rândui toate vineri seara? Popas cu preoții pentru o mică slujbă de binecuvântare a construcției, fiindcă, neînvățat să fac biserici, eu am crezut că o termin într-o jumătate de an. Revenirea în curtea principală unde va avea loc concertul devenit anual în august al marelui violonist Alexandru Tomescu, spiță a neamului nostru (tata și bunica lui au fost frați). Va cânta, firește, la vioara Stradivarius, câștigată prin concurs, așa cum prin concurs a câștigat zeci de premii naționale și internaționale. Îi anunț pe admiratorii lui că aici pot sta și pe iarbă, nu doar pe scaunele de piatră. Iarba e mai pufoasă decât fotoliile lojelor din Ateneu.afis

Urmează lansarea cărții ”Grei ai medicinei românești” în prezența profesorului universitar doctor Irinel Popescu, cel care a suit țara noastră în clasamentul performerilor lumii în transplantul de ficat, în condițiile în care numeroase țări nici nu au auzit de așa ceva. El va povesti evoluția copilului din Filiașii Olteniei, de la țâncul de pe uliță, la altitudinea academică. Profesorul va da autografe, iar cei care-l află greu la București, prins mereu în operații, unele unice în lume, îi pot fi alături la Sângeru,unde nu a venit prima oară, dar acum e pe afiș, are treabă și nu se delectează doar cu muzica lui Bach de care e îndrăgostit.
Voi reveni! Vă doresc o zi cum vă e pe plac!