Lucian Avramescu: Buni zori, prieteni! De la o vreme se fură cer

Plec echipat ca de război. Am treabă, de când mă știu am ceva de făcut. Cocoșii mei cheamă ziua. Ea se întrevede mov pe muchia orizontului curbat care se desface din noapte, acolo unde pădurile încep. Sunt proprietarul unui pogon de cer. Zilnic mi-l inspectez. Verific liniile lui imaginare. E acolo.

De la o vreme se fură cer. Pe al meu nu l-au luat încă.

Buni zori, prieteni! Nu mă întrebați unde grăbesc astfel, fiindcă s-ar putea să nu știu. Trebuie să fiu atent la pragul de jos al ușii de care mă împiedic uneori când somnul încă nu se lasă dus cu totul din țurloaiele mele.

Distribuie prietenilor

Aseară am auzit trista veste că o țară își ucide câteva milioane de nutrii, fiindcă trei au fost găsite cu coronavirus. Cocoșii mei continuă să taie în felii dimineața și nu-s bolnavi decât de iubire. De iubire este contaminat și țapul meu camerunez, aflat într-un rut vulcanic. Își apără cu coarnele haremul lui de patru mândre care se lasă greu. El vrea iute. Ele trag de nițică poezie și amână o întrepătrundere care pune punct. Am cărat din țarcul lor, pe întuneric, doi țapi mici cărora abia le-au mijit – ca unor adolescenți, puful de mustață – coarnele. Sultanul a intuit în ei inamicii de mâine și abia am reușit să-i scot vii de sub coarnele lui de cremene africană, mutându-i într-un separeu de unde pot privi cruda candoare a împerecherii, corida asta anuală.

Caut cheia mașinii. Îmi amintesc că e-n bord. Azi ar trebui să fie sâmbătă, dar la mine, de când mă știu, sâmbăta e luni, zilele săptămânii sunt doar luni, fiindcă toate trebuie începute. Azurul mănâncă violetul crăpatului de zi. Soarele nu s-a arătat. Copiii nu au luat în primire ulița. Dorm. Eu nu am timp să dorm. Abia dacă am timp să mă trezesc.

La Sângeru ziua se arată limpede, ca o fată a muntelui care nu se dă cu pudră și-și păstrează obrazul fraged, în el aflându-se doar alifiile lui Dumnezeu, primite la naștere. Sărut obrazul zilei.

La drum, prieteni, fiindcă mai încolo drumurile se închid! Să aveți minunata zi pe care o meritați!