Luiza Rădulescu Pintilie, în dialog cu Lucian Avramescu
„UN DOCTOR TREBUIE SĂ ŢINĂ PASUL, MAI MULT CA ÎN ALTE MESERII, CU TOT CE E NOU ŞI MEREU E NOU CEVA. DOAR MOARTEA NU E NOUĂ…”
– După poezie, roman, teatru şi atent urmărite editoriale, trimiteţi către cititorii dumneavoastră – deloc puţini – o carte de interviuri pe o temă care doare, aproape de fiecare dată, la propriu: sănătatea ! Noua carte ce vă poartă semnătura, alături de cea a soţiei dumneavoastră, Giorgiana Radu, se numeşte „Grei ai medicinei româneşti” şi include interviuri cu 15 personalităţi ale lumii medicale, foarte simplu spus 15 medici cărora mulţi români, foarte mulţi români le datorează vindecarea sau chiar viaţa. Cum aţi ales cei cincisprezece interlocutori ?
– N-am apelat la jurii, n-am făcut clasificări numărând titluri academice. Sunt doctori mari pe care, ca ziarist, i-am cunoscut încă din vremea când nu erau mari și cărora, dincolo de performanțele medicale incontestabile, le-am testat omenia. Cei mai mulți sunt profesori știuți ai facultăților de medicină. Eu i-am găsit academicieni la disciplina din ce în ce mai greu de atins a omeniei pe toți cei 15 din această carte. Pe Irinel Popescu, de pildă, l-am cunoscut înaintea episodului pregătirii în SUA și mai devreme de primul transplant de ficat dintre cele 600 câte a realizat. Cu Ioan Lascăr mă știu de o viață. M-am bucurat când Discovery a stat lângă el la două operații unicat în lume. Daniela Bartoș era ministru și, pe principiul meu că politicienii la putere trebuie criticați, era mereu țăndărită de ziariștii AMPress. Eram la reanimare la Floreasca, acum 20 de ani cred, când am văzut-o intrând unde eu mă găseam cu furtunuri în mâini și la un lat de palmă de Cel de Sus. Mi-am zis că ministresa va pune piciorul pe furtunul meu cu oxigen! Pleca în Spania și primul lucru făcut când a ajuns pe aeroportul din Madrid a fost să sune la Floreasca, interesându-se de starea de sănătate a poetului Avramescu. Am ajuns prieteni. De fiecare mă leagă o amintire, o întâmplare, un ajutor dat cuiva în suferință. Din păcate, marele doctor și profesor Orășeanu- unul dintre cei mai străluciți medici de copii- a murit, ca și alergologul Iamadescu. Ultimele interviuri cu ei sunt în acestă carte.
– Cartea şi-a început drumul oficial către cititori şi, foarte interesant, aţi ales ca publicul să întâlnească medicii nu numai aşa cum sunt ei zugrăviţi în paginile tipărite, ci şi avându-i în faţa lor, putând să le spună ce-i doare şi să afle de la aceştia răspunsuri, poate ca o speranţă, poate ca o confirmare, poate ca o „a doua opinie”- ca să rămânem strict în termenii medicali… Cum a fost primită această inedită lansare a cărţii ?
– Prima ieșire în lume a cărții ”Grei ai medicinei românești” s-a întâmplat la Vălenii de Munte, unde mi-am petrecut adolescența liceană și unde azi sunt, ca și la Ploiești, ceea ce se cheamă “Cetățean de onoare”. Invitat a fost profesorul Dorin Sarafoleanu, unul dintre deschizătorii de școală ORL în România și cu o bună recunoaștere în lume. Are 83 de ani și cartea începe cu el, fiindcă i-am așezat pe cei 15 în ordinea vârstei. S-a bucurat să-și regăsească vechi studenți, doctoranzi, pacienți. A răspuns întrebărilor. A doua întâlnire a cărții pe care am scris-o cu soția mea, ziarist de profesie, a avut loc la Voinești, Dâmbovița, la deschiderea uneia dintre cele mai moderne clinici din țară, cu un profil regenerativ, ALPHA MEDICA. E o investiție deșteaptă, făcută de o familie de români, dar are și doctori din India, Germania. Impresionant. Am mers cu Mircea Beuran, șeful chirurgiei la Floreasca și prieten cu care am văzut, de pe poziții diferite, el doctor, eu ziarist, jumătate de lume. El a fost vedeta acestei deschideri de centru medical și unul dintre eroii cărții. A povestit lucruri inedite, a dat autografe, a răspuns întrebărilor. La Palatul Culturii din Ploiești, la lansarea de miercuri, 27 noiembrie, l-am invitat pe chirurgul, atât de iubit de ploieșteni, Dan Oprea. El operează de ani și ani la Spitalul Județean de Urgenţă Prahova. E, de altfel, singurul ploieștean (prin adopție!) din carte. Un medic de excepție, cu o minte sclipitoare. În “Spitalul Groazei”, numit astfel din vina mai ales a mahărilor de la București, care l-au ocolit când a fost vorba de investiții, lucrează – e bine să aflăm – și mari doctori.
– Aveţi legături trainice de prietenie cu unii dintre cei mai mari medici ai momentului. Evocaţi lumea medicală, cu luminile şi umbrele ei, în cărţile, în editorialele pe care le semnaţi. Dacă ar fi să schimbaţi, preţ de o întrebare, rolul, şi aţi fi un medic care pune un diagnostic pacientului numit „Sistemul sanitar”- care, atenţie, e asigurat şi plăteşte pentru asta, conştiincios, dările!- ce aţi trece la rubrica amintită din foaia de observaţie ?
– Nu-s potrivit pentru meseria de medic. Ca ziarist pot pune și eu diagnostice. Că sistemul medical românesc e grav bolnav, știm toți. Bolile sunt multe și, mă tem, fără vindecare curândă.
– Recunoaştem sau nu, tuturor ne plac poveştile ! Dacă v-aş ruga să ne spuneţi o poveste rămânând în tema cărţii şi în ceea ce „ascunde” printre rânduri, care ar fi acea poveste ?
– O poveste de iubire, cu două personaje, Scriitorul și Doctorița, cu adaosuri consistente de imaginație, a dat romanul meu ”Despre singurătate”. Alege de acolo, dragă Luiza, în minte firește, ce vrei tu!
– Ce vă impresionează, cunoscându-i atât de aproape, la medici ? Dar ce vă sperie la ei şi ce vă displace la „lumea halatelor albe”?
– E o meserie în care înveți mereu. Un doctor trebuie să țină pasul, mai mult ca în alte meserii, cu tot ce e nou și mereu e nou ceva. Doar moartea nu e nouă. Mă impresionează această muncă neobosită, fără multe relaxări. Ce mă sperie? Mă sperie să fiu pacient. Chiar și prietenilor mei doctori le urez să nu aibă nevoie de doctori. Adică, mai pe scurt, le urez sănătate.
– V-aş mulţumi dacă aţi accepta, ca final al acestui dialog, o mică provocare: câteva versuri – scrise ori nescrise încă – despre medici…
– Cele mai multe poezii ale mele sunt de dragoste. Consideră, dragă Luiza Rădulescu Pintilie, că unele din poeziile mele de dragoste sunt dedicate doctorițelor. De ce n-ar fi mult cântata și recitata mea poezie ”Bună seara, iubito” dedicată unei doctorițe? Dacă vrei ți-o recit, fiindcă, auzind-o de atâtea ori, o știu pe de rost, ceea ce nu mi se prea întâmplă.
– Mă alătur frumoasei idei a dedicaţiei, aşezată în versuri ale poeziilor de dragoste pe care le semnaţi, făcută doctoriţelor !Nici eu nu sunt potrivită pentru profesia de medic şi fie pentru aceasta le respect o dată în plus!De aceea mă şi întorc la rigoarea interviului şi vă întreb, pentru cei interesaţi, unde pot găsi cartea ”Grei ai medicinei românești”?
– Deocamdată, la lansarea ce va avea loc miercuri, 27 noiembrie, cu începere de la orele 12,00, în Sala Marea Unire din Palatul Culturii, în organizarea Bibliotecii Județene “Nicolae Iorga”, sub cârma distinsei doamne director Mihaela Radu. Mai apoi în librăriile din marile centre comerciale din Ploiești.
(preluat din ziarul Prahova)