Lukașenko a dezvăluit de ce Belarusul nu a invadat Ucraina alături de armata lui Putin
Foto – Profimedia Images
Alexander Lukașenko a respins posibilitatea ca Belarus să intre în războiul din Ucraina, declanșat de aliatul său cel mai apropiat, Vladimir Putin, explicând că în acest fel „am face jocurile NATO”, potrivit Newsweek, citată de digi24.ro.
Lukașenko s-a bazat pe Putin pentru a rămâne la putere în Belarus după alegerile controversate din 2020. Cu toate că i-a permis președintelui rus să folosească teritoriul țării sale pentru a lansa ofensive împotriva Ucrainei, Lukașenko a evitat să se implice direct în război.
După ce Rusia a trimis arme nucleare în Belarus și a semnat un acord economic în ianuarie cu Minsk, au apărut speculații conform cărora Belarusul ar putea juca un rol mai mare în Ucraina. Lukașenko, însă, le-a spus vineri reporterilor că „nu este nevoie de așa ceva și nici va fi vreodată nevoie” ca Belarusul să participe la război.
Președintele belarus a explicat că Rusia are nevoie de o țară vecină „pașnică și liniștită”, în timp ce a respins acuzațiile comunității internaționale ce consideră Belarus un „co-agresor” al Ucrainei, împreună cu Moscova.
„Aceste apeluri care îndeamnă Belarusul să intre în războiul din Ucraina fac jocurile NATO. Fac tot posibilul ca să ne târască într-un război”, a declarat Lukașenko.
Un alt motiv invocat de Lukașenko, prin care acesta a explicat de ce țara sa nu va intra în război, este că linia frontului s-ar mări cu câteva mii de kilometri.
„Va trebui să închidem acest front dacă intrăm în război. Putem să o facem? Nu putem.” „Dacă ar fi să ne alăturăm ostilităților, asta nu ar schimba nimic. Ei [Ucraina] au baricadat granița cu Belarusul. Ucraina a plantat mine și a desfășurat 120.000 de soldați.”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus pe 6 aprilie că nu există momentan niciun indiciu că Rusia ar pregăti o ofensivă de pe teritoriul Belarusului. Lukașenko a spus vineri că nici el, nici Putin „nu dorim ca poporul ucrainean înfrățit să sufere”, în timp ce a apărat decizia Rusiei de a lovi centralele electrice ucrainene ca răspuns la atacurile cu drone ale armatei ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din Rusia.
„Ucrainenii ar trebui să înțeleagă că dacă lansează drone asupra unor instalații precum o rafinărie de petrol, va exista un răspuns de 10 ori mai puternic”, a spus Lukașenko.