Metode de tratare si corecție a astigmatismului

betul qgus9t2e3qg unsplash

Un număr tot mai mare de tineri ajung să sufere de astigmatism, pe fondul dificultăților de a focaliza corect imaginea obiectelor din jurul lor. Astigmatismul apare pe fondul unei anomalii a cristalinului, lentila ochiului. Acesta, în loc de forma sferică obișnuită, preia forma unei mingi de rugby.

Astigmatismul este o afecțiune oculară comună și determină, în principal, vederea neclară la depărtare și de aproape. Află, în continuare, ce înseamnă astigmatismul, de câte tipuri este, ce îl poate cauza și care sunt simptomele cu care te poți confrunta. Totodată, descoperă cum se poate pune diagnosticul și care sunt metodele de corectare.

Ce este astigmatismul

Alături de miopie și hipermetropie, astigmatismul se încadrează în categoria viciilor de refracție: focalizarea necorespunzătoare a razelor de lumină. Pentru formarea imaginilor clare, fasciculele de lumină trebuie să se refracte într-un singur punct pe retină. În cazul astigmatismului, lumina este focalizată în mai multe puncte: pe retină, în fața și în spatele acesteia, în funcție de modul în care este afectat ochiul. Astigmatismul este cauzat de curbura neregulată a corneei sau a cristalinului.

Efectul este distorsionarea razelor de lumină care intră în ochi. Astfel, se face diferența dintre:

Astigmatismul corneei – este determinat de curbura imperfectă a corneei, adică a segmentului transparent care acoperă irisul. Acesta este cel mai frecvent tip de astigmatism;

Astigmatismul cristalinului – lentila din interiorul ochiului, cristalinul, poate avea, de asemenea, o curbură neregulată. Manifestările celor două tipuri de astigmatism sunt similare.

Persoanele care suferă de astigmatism își solicită permanent ochii în încercarea de a percepe clar imaginile, acuzând adesea oboseală oculară și chiar sensibilitate la lumină.

Metode comune de tratare a astigmatismului

Simptomele neplăcute asociate astigmatismului pot fi combătute cu ajutorul ochelarilor cilindrici sau al lentilelor de contact torice. Fiecare are avantajele și dezavantajele, însă, oare, prin ce excelează lentilele de contact torice?

Lentilele torice, cum ar fi Acuvue Oasys for Astigmatism, sunt utilizate pentru a corecta astigmatismul. Principalul avantaj pentru persoanele cu astigmatism este un minim de vedere mai bun cu o lentilă de contact torică, deoarece astigmatismul este corectat, în comparație cu o lentilă de contact moale obișnuită.

Cu toate acestea, uneori lentilele de contact pot fi un pic mai puțin confortabile la purtat.

Cele mai multe dintre lentilele de contact torice sunt lentile de contact moi, realizate fie din material hidrofil convențional, fie din silicon hidrogel care permite o oxigenare superioară a ochiului, dar există și lentile de contact torice rigide gaz permeabile. Lentilele Air Optix Plus Hydraglyde for Astigmatism fac parte din această categorie de lentile.

Lentilele torice gaz permeabile au o stabilitate mai bună pe ochi, dar implică un timp mai îndelungat de ajustare, în timp ce lentilele torice moi ca MyDay Toric, sunt mult mai confortabile și mai ușor de manevrat. În schimb, este nevoie de mai multă atenție atunci când se monteză, pentru a te asigura că nu se duc către fundul ochiului.

Lentilele torice moi pentru astigmatism sunt diferite de lentilele de contact moi obișnuite, sferice, care corectează doar miopia sau hipermetropia. Lentilele torice au puteri diferite în diverse segmente ale lentilei, pentru a corecta miopia sau hipermetropia din meridianele ochiului care definesc astigmatismul.

Lentilele zilnice, bi-lunare sau lunare

Pe piață, există mai multe categorii de lentile torice, cele mai cunoscute fiind cele zilnice, lunare sau bi-lunare. Spre deosebire de tipurile de raticole optice cu purtare prelungită, lentilele torice zilnice prezintă un mare avantaj, în sensul că nu mai au nevoie de îngrijire specială.

Deci, poți pleca liniștit în vacanțe sau poți practica sportul tău favorit, fără să te temi de riscul contractării unei infecții bacteriene sau virale.

Parteneri