
Nuduri controversate de Tonitza… și o invitație la Expoziția specială de Mărțișor
Bine ai venit, Primăvară!
Anunțăm prezența unor nuduri controversate de Tonitza, de peste 100.000 de euro, în cea mai importantă licitație de sezon: Licitația de Primăvară (21 martie, la Palatul Cesianu-Racoviță).
Și vă lansăm o invitație la Expoziția specială de Mărțișor, „MuzeleLOR” – Muzele pictorilor români (1-10 martie).
Colecții istorice emblematice, care au stat la baza formării pieței de artă, sunt prezente într-o selecție remarcabilă, în cadrul celei mai importante licitații de sezon: Licitația de Primăvară. Vă prezentăm o paletă impresionantă de șase lucrări realizate de Nicolae Tonitza, între care sunt și două dintre controversatele sale picturi ale unor trupuri feminine în costumul Evei – un „Nud” realizat în 1927, ce provine din colecția unui mare colecționar interbelic de artă, dr. Iosif Dona, și „Nud în fotoliu roșu”, ce datează din 1933-1934, provine din colecția gen. Vasile Parizescu (fost fondator și președinte al Societății Colecționarilor de Artă din România) și despre care se crede că o întruchipează pe una dintre fetele artistului – fie pe Catrina, după unele opinii, care este primul său copil, fie pe Irina, fiica sa mai mică. Cele două picturi, de dimensiuni impresionante, au prețuri de pornire de 60.000, respectiv de 80.000 de euro.
„Este cea mai subtilă înfrățire între culoare și lumină”, pentru că strânge „toată lumina din jur și apoi o împrăștie ca pe un mic soare”, așa caracteriza Nicolae Tonitza nudul în pictură. Iar povestea acestui „Nud în fotoliu roșu” a fascinat din prima clipă, mai mult decât celebra „definiție”. Mai ales pentru că se crede că o arată pe fiica sa cea mare. Catrina ar fi negat, potrivit înscrisurilor vremii, și ar fi indicat-o pe sora sa mai mică, Irina. Misterul rămâne, dar nu doar asta a atras atenția în mod deosebit… Nudurile Tonitza au stârnit mai multe „valuri” în presa vremii și pentru că artistul era foarte exigent atunci când își alegea muzele.
De asemenea, vă anunțăm că, special de Mărțișor, am organizat o expoziție dedicată muzelor pictorilor români, cu titlul „MuzeleLOR”. Evenimentul debutează astăzi, 1 martie, și vă oferă o galerie de opere ce ilustrează cele mai cunoscute muze din lumea artelor plastice, partenerele de viață ale marilor artiști clasici ori contemporani. Fie că este vorba despre modelul preferat pe care l-a avut Nicolae Grigorescu, fie că este vorba despre soția lui Nicolae Tonitza, ori despre cea a lui Gheorghe Petrașcu, toate sunt „ferestre” către povești romantice ori adevărate cancanuri ale vremii în care au fost realizate.
Mai multe informații despre toate acestea vă rog să găsiți în comunicatul și în fotografiile din attach. Iar pe link-ul acesta ( https://we.tl/t-wMWF7zQvkX ) am încărcat și mai multe imagini.