Omenirea nu mai are mult timp pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice. Ce se întâmplă cu România

 

Un nou raport prezentat de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) din cadrul ONU arată că omenirea dispune de o perioadă mult mai scurtă pentru prevenirea efectelor dramatice ale schimbărilor climatice. În urma raportului, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un nou acord de diminuare a emisiilor de dioxid de carbon, în timp ce România încearcă să facă faţă noilor fenomene meteorologice extreme şi a limitării emisiilor, măsură impusă de UE.

„Următorii ani sunt cei mai importanţi din istorie”, a declarat Debra Roberts, co-prezentatoare a conferinţei IPCC. Acordul de la Paris prezenta în 2015 faptul că ţările membre trebuie să împiedice creşterea temperaturilor la peste 2 grade Celsius.

În prezent, nicio ţară puternic industrializată nu este pe punctul de a îndeplini această cerinţă. Această limită a fost considerată punctul maxim al producerii celor mai puternice efecte ale schimbărilor climatice, inclusiv distrugerea masivă a recifurilor de corali, producerea incendiilor de vegetaţie, inundarea ţărmurilor şi reducerea considerabilă a proviziilor de hrană, conform Science Alert, notează descopera.ro

Noul raport arată, însă, că atingerea limitei de 1,5 grade Celsius peste nivelul pre-industrial poate produce aceleaşi efecte asupra planetei. „1,5 grade reprezintă noile 2 grade Celsius”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv al Greenpeace International. Dacă nivelul de emisii de carboncontinuă să crească la rata curentă, cei 91 de autori ai raportului susţin că omenirea va atinge pragul creşterii temperaturilor cu 1,5 grade Celsius în 2040. Aşadar, omenirea mai are la dispoziţie aproximativ 10-14 ani pentru a preveni acest scenariu. Conform limitei anterioare, omenirea ar mai fi avut la dispoziţie zeci de ani pentru preîntâmpinarea efectelor.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.