
Orban: Guvernul acționează împotriva interesului național. Ciucă este fie amnezic, fie nu a trăit în România
România are nevoie de 5 tronsoane de autostradă care să unească provinciile, să traverseze munții și asigure o dezvoltare economică durabilă, spune Ludovic Orban, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook. De asemenea, fostul premier al României acuză guvernul actual că acționează împotriva interesului național prin blocarea sau întârzierea proiectelor vitale de infrastructură.
Ludovic Orban susține că Autostrada „Unirii” Tg. Mureș- Iași, autostrada Brașov-Bacău, autostrada Brașov-Ploiești, autostrada Sibiu-Pitești și autostrada Lugoj-Craiova-Calafat sunt cele cinci tronsoane de autostradă care ar trebui să fie prioritare în planul de transport al României.
Orban susține că singurul tronson care este rezolvat este cel dintre Sibiu și Pitești, pentru care există aprobarea Comisiei Europene să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile și pe care sunt deja semnate contractele de proiectare și execuție, pe două tronsoane fiind deja demarate lucrările de construcție. În cazul celelalte, actualul guvern stagnează proiectele, spune Orban.
„Autostrada Tg. Mureș-Iași, pentru care a fost adoptată și o lege pentru a garanta construcția ei, este foarte departe de momentul începerii construcției efective. Nici până astăzi nu este finalizat studiul de fezabilitate pe secțiunea Tg.Mureș-Tg.Neamț, deși el fusese predat în septembrie 2021, dar respins de CNAIR. De atunci, deși a trecut aproape un an de zile, nu s-a mai auzit nimic de el. Tronsoanele Tg. Neamț-Iași și Iași-Ungheni sunt de asemenea în întârziere. Majoritatea parlamentară a modificat termenul de finalizare din 2026 în 2030, ceea ce ne arată clar că actuala coaliție tărăgănează realizarea acestei autostrăzi”, a scris vineri pe Facebook Ludovic Orban, relatează Mediafax, potrivit b1tv.ro.
Orban subliniază faptul că tronsonul de autostradă Bacău-Brașov, contractul de elaborare a SF+PT, semnat în mai 2020, este în curs de reziliere. El crede că se va amâna realizarea efectivă a autostrăzii cu cel puțin 2 ani.