”Pe aici nu se trece!”, evocare la Mărășești, în prezența conducerii României

0 75

Ceremonia comemorativă a Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti a început duminică seară în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, a premierului Mihai Tudose şi a mai multor miniştri ai Cabinetului și parlamentari. Au fost de față reprezentanți ai corpului diplomatic, înalte fețe bisericești și peste 3000 de locuitori din zonă sau veniți din toată țara. În discursul său președintele Iohannis a evocat dramatismul bătăliei de la Mărășești, moment de cotitură al războiului, deschizând calea reîntregirii din 1918.

„Îmi plec fruntea în memoria eroilor care iși dorm somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești. Nu îi vom uita niciodată (…). La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliații se pot baza. Acest lucru se datorează și Armatei României”.

Aici și-au dat viața 17.000 de militari români, numărul morților și răniților fiind de 25 000. Tot aici s-a scris în piatra istoriei deviza ”Pe aici nu se trece”.

Momente și semnificații au  evocat în discursurile lor președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. A urmat o defilare a unor subunități militare, o vizită a mausoleului și, în final, un spectacol care a evocat cei 100 de ani de la eroicele lupte de la Mărășești. Aici au apărut, în reprezentări actoricești, Regele Ferdinand și Regina Maria, cu roluri uriașe în realizarea Reîntreginii.

AMPress

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.