Anul 2021 a înregistrat o premieră în Agribusiness-ul românesc, a declarat pentru Adevărul Cezar Gheorghe, consultant al Clubului Fermierilor Români.
„Venind după dezastrul din 2020, provenit dintr-o secetă pedologică prelungită, cu producţii devastate, cu fermieri ce au înregistrat datorii către cumpărătorii de mărfuri prin neonorarea contractelor, prin restanţe către companiile distribuitoare de Input-uri (îngrăşăminte, produse pentru protecţia culturilor şi seminţe), prin datoriile acumulate către finanţatorii din piaţa românească, 2021 a transformat absolut totul.
Plecând din toamna lui 2020, România a beneficiat de elementul vital numit Apa, ce a făcut ca rezerva de apă din sol să se refacă şi să câştige printr-un plus necesar.
În iarna lui 2021 ploile sosite în diagonală de pe Marea Mediterană, prognozate ca şi un efect colateral al fenomenului La Nina, au făcut facilă viaţa culturilor înfiinţate în toamnă.
Gerul nu a fost un element suficient de puternic astfel încât să înregistrăm pagube şi stratul de zăpadă, poate insuficient pe alocuri, a protejat viaţa ce a răsărit din pământ toamna.
Grâul semănat în toamna lui 2020, în cifre absolute de 2.150.000 hectare, s-a dezvoltat în mod uniform, rapiţa de pe o suprafaţă de 390.000 hectare a avut parte cu ajutorul regulatorilor de creştere de o iarnă liniştită şi de o perioadă de hibernare în cei mai buni parametri. Orzul de furaj, cultivat pe o suprafaţă de 320.000 hectare a beneficiat de aceleaşi condiţii ca şi celelalte două culturi, astfel că fermierii Români au putut să îşi sădească speranţele în sufletele greu încercate de anul 2020”, a explicat Cezar Gheorghe.
Mai mult pe adevarul.ro