AM Press Logo
Muzeul Pietrei

România va fabrica rachete SkyCeptor, la Ploieşti

Compania Naţională Romarm, Electromecanica Ploieşti şi Raytheon Missiles & Defense au semnat miercuri un memorandum prin care se angajează că vor fabrica rachete interceptoare SkyCeptor în România.

„Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a spus Florin Spătaru, ministrul Economiei, în cadrul conferinţei de semnare a memorandumului, potrivit romaniatv.net.

Ministrul Economiei a mai afirmat că România va deveni prima ţară care ar putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian şi antirachetă Patriot. El a participat, alături de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la sediul Electromecania Ploieşti, la ceremonia de semnare a memorandumului de înţelegere între Compania Naţională Romarm SA, Electromecanica SA şi Raytheon Missiles & Defense pentru fabricarea în România de rachete interceptoare SkyCeptor.

„România va deveni prima ţară care ar putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian şi antirachetă Patriot produs de Raytheon Missiles & Defense o divizie a Raytheon Technologies. Achiziţiile militare, cooperarea industrială şi dezvoltarea unei industrii naţionale puternice de apărare sunt elemente vitale pentru conturarea profilului de securitate a României, membră a Uniunii Europene şi a NATO. (…) Mă aştept ca în cel mai scurt timp să avem o colaborare funcţională, un parcurs pe termen lung şi o strategie pe dezvoltare a celor două companii care să vină în sprijinul strategiei de apărare a României, dar de asemenea să vină în sprijinul poziţionării României ca un furnizor strategic în Europa şi în mediul internaţional de echipament militar”, a afirmat Spătaru.

În context, Florin Spătaru a făcut referire la războiul din Ucraina, arătând că parteneriatele public-private reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung. „Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a spus el.

De asemenea, Spătaru a explicat că memorandumul va fi urmat de alţi paşi până la începerea producţiei. „Prin semnarea acestui memorandum facem doar un prim pas în identificarea capabilităţilor şi posibilităţilor de dezvoltare şi de producţie în România. Mai sunt câţiva paşi pe care trebuie să-i facem astfel încât producţia să înceapă cât mai curând posibil. Producţia înseamnă şi investiţii din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi, astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu. Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina… cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a mai afirmat Florin Spătaru.

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!