• Home
  • Fapt divers
  • Sâmbătă, Echinocțiul de toamnă. De ce este bine ca în această zi să se mănânce pâine înainte de a ieși din casă

Sâmbătă, Echinocțiul de toamnă. De ce este bine ca în această zi să se mănânce pâine înainte de a ieși din casă

Acest eveniment care are loc în fiecare an, potrivit scrierilor din folclorul românesc, este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, lumină şi întuneric, dar şi dintre viaţă şi moarte.

„În zona Polului Nord începe noaptea polară, în timp ce în a Polului Sud, Soarele va fi deasupra liniei orizontului, timp de 6 luni, până la echinocţiul de primăvară”, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Practic, în timpul echinocţiului de toamnă, Soarele traversează o extensie imaginară a ecuatorului Pământului, astfel acesta va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, egalând durata zilelor cu cea a nopţilor.

Începând din 23 septembrie, durata zilelor va fi în scădere, în timp ce cea a nopţilor va creşte, până când va avea loc solstiţiul de iarnă, la 21 decembrie.

Echinocţiul de toamnă 2023. Tradiţii şi obiceiuri la români
Conform tradiţiei populare, se spune că, vremea va fi anul viitor la fel ca în ziua echinocțiului.

Totodată, se zice că dacă va ploua, primăvara va fi ploioasă, în timp ce soare la amiază, înseamnă un an bun.

Tot pe 23 septembrie se obișnuiește să se bată nucile şi să se scuture merele şi gutuile.

În această zi florile sunt supărate şi plâng, iar ca să rămână frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfinţit.

O altă superstiţie spune că nu este bine să te speli pe faţă până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieşi din casă.

Parteneri