Secuii şi românii din Ditrău-Harghita, revoltați că au venit străinii peste ei – doi brutari sri-lankezi

 

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, județul Harghita, s-au adunat miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”,  scrie Agerpres .

Străinii le vor altera cultura și le vor viola femeile, spun unii.

Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni.
Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes.
Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.
Prezenţa muncitorilor străini a stârnit revolta unei părţi a comunităţii din Ditrău
Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată. De aceea, Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni.
Secuii și românii, în frunte cu preotul catolic, cer alungarea străinilor care vin să le violeze femeile.
În timp ce directoarea firmei dă interviuri presei, Piumal şi Amahinda muncesc alături de colegii lor, zâmbesc stingher şi nu înţeleg de ce li se acordă atâta atenţie.
Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist şi au venit în România să îşi ajute familia, în condiţiile în care salariile din ţara lor sunt foarte mici. Spun că le place România, că oamenii de aici sunt buni şi că se înţeleg bine cu colegii lor.
O parte a comunităţii din Ditrău, o comună cu aproximativ 5.500 de locuitori, nici nu vrea să audă de prezenţa în comuna lor a unor muncitori străini. A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele „Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără migranţi).
În frunte cu preotul catolic Bírók Károly, circa 200 de localnici s-au strâns în curtea bisericii şi apoi au mers la Primărie, pentru a cere alungarea străinilor. Spunându-i-se că un străin este catolic, ca și el, preotul secui a spus că nu-l interesează. Să plece, să ne lase aici pe noi, secuii și românii.
” Dacă ascultăm televizorul, în Germania, Franţa sunt oameni care de 100 şi ceva de ani stau acolo, prima dată s-au dus zece, apoi 20, 30 şi acum sunt cartiere unde nu are curaj nici miliţianul să intre, le violează femeile. Cultura aia vrea să aducă aici şi femeile noastre, copiii noştri să nu poată să iasă”, susţine Deák Ferenc.
Distribuie prietenilor
Reacția xenofobă este greu de imaginat, cu atât mai mult cu căt destui localnici lucrează în străinătate, de aici și criza forței de muncă.
Mai mult pe HotNews.ro