Ultimate magazine theme for WordPress.

Tânără maghiară, mesaj pentru conaționalii săi: Nu cunoști româna? Păi mută-te-n Ungaria, ungure!

11 72.461

Mesajul unei tinere din România de origine maghiară a devenit viral pe Facebook, datorită îndemnului pe care l-a transmis conaționalilor săi care trăiesc in Romania.
„Va rog sa ma iertati anticipat. Numele meu de familie este Gecse, si imi permit sa-mi exprim o parere fara a fi banuita de xenofobie. Ca eu insami sunt direct bozgoroaica.
Tata-i ungur, si cu parintii lui (Dumnezeu sa-i odihneasca) – vorbea doar ungureste.

La noi acasa – s-a vorbit romana. Pe principiul – in aceasta tara traim, aceasta limba trebe invatata dumnezeieste. Scoala, munca, viata sociala, alea-alea.
Tata, ungur cum e el – a terminat (cu 10 cred) o facultate grea la vremea aia – Politehnica.
Eu am trait si-n alte tari. In Grecia, si-n Spania.
In Spania exista comunitati solide de romani. Care vorbesc spaniola peste tot. Din simplul motiv ca au ales de buna-voie si nesiliti de nimeni – sa traiasca in acea tara.
In Grecia, tara preponderent axata pe turism, toate pancartele localitatilor sunt srise in greaca. Cu literele lor.
Tara lor – literele lor. Seamana cu niste manuscrise biblice, dar asta e. Uite ca tot au turisti.
Eu am lucrat la un resort care avea un contract exclusivist cu britanici. Lumea mea, ca engleza pentru mine-i ca romana.
Mai mult, sefii mei – o familie de greci cumsecade – au trait mare parte a vietii lor in Australia.
Vorbeau o australiana curata, fara accent grecesc. Si stiu ce zic, ca la engleza-s as.
Am admirat asta la ei mai mult decat la oricine altcineva. Pentru ca stiu ca grecii sunt fanatici nationalisti. Elenica e iubrea lor eterna.
N-am avut absolut nicio problema in comunicare, nici cu sefii mei, nici cu clientii – care erau britanici – nici pe la vreun magazin sau vreo terasa. Caci toata zona era destinata turistilor.
Totusi, am invatat greaca, cat sa port conversatii in fraze simple. Si greaca este o limba grea.
De ce am facut asta?
Din drag si respect fata de oamenii care m-au primit in familia lor ca pe cineva apropiat, si fata de tara care ma gazduia cu atata ospitalitate.
In tara lor am dorit sa pot vorbi limba lor.
Si-am reusit.
Desi, am locuit acolo doar un an, nu toata viata.
Ce vreau sa zic:
Indiferent de numarul de locuitori care vorbesc matern alta limba – aceasta este o tara in care se vorbeste si se scrie limba romana. Caci e Romania.
Asa cum in Italia – totul e pe italiana, in Spania – spaniola, Franta – franceza, etc…..
Toate tarile au in sanul lor si oameni de alte nationalitati. Care, daca aleg sa traiasca in acele tari – se conformeaza.
First of all – INVATA LIMBA.
Ca sa poata face scoli, sa poata munci, sa-si poata face cumparaturile, sau controale medicale.
Nu inteleg si nici nu doresc sa am intelegere pentru cei care doresc sa se simta ca-n Ungaria – in ROMANIA.
De ce?
E departe Ungaria?
Nu te poti muta in tara a carei limba e singura in care doresti sa vorbesti?
Pe bune?
Nu cunosti limba romana desi te-ai nascut in ROMANIA? Ai nevoie de inscriptionari in maghiara si de functionari publici care sa-ti vorbeasca tie limba?
Pai muta-te-n Ungaria, ungure! Ca-i langa noi, nu calatoresti peste ocean, si nu te tine nimeni prizonier aici.
Vezi ca pe la Szeged sunt case ieftine, mai ieftine ca-n Romania.
Chiar atat de josnici sa fim, sa ajungem sa facem negot cu identitatea unei tari?…”.
Preluat de la All for Romania


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
loading...
loading...
11 Comentarii
 1. kkata spune

  Draga tanara maghiara! In orasul unde ne-am nascut ( parintii,bunicii,strabunicii) acum se vorbeste in mai multe limbi. Nu poti compara bastinasii cu cei care s-au mutat, fie si in strainatate. Acolo normal ca vorbesti in limba folosita de bastinasi. Ungurii nu s-au mutat, tara lor a fost transferata. Deci comparatia nu se tine pe picioare. Normal este sa vorbesti limba tarii ,face parte din inteligenta individului.

  1. Prodan Nicolae spune

   Mai Kkata , daca sti sau vrei sa sti istorie invata limba Romana si istoria ei dupa care sa vorbesti ca Ardealul a fost rupt de la Ungaria sau Ungaria a rupt Ardealul de la Romania! Daca as fi la putere cei care sunt iredentisti ca tine, vorba lui Gecse as arata definitiv granita spre Ungaria .

   1. Mihai spune

    Mai Prodan, pai tu vorbesti de invatarea limbii romane si nici macar nu stii sa scrii corect romaneste? Rusine !!!

  2. Gheorghe spune

   Despre ce inteligenta vorbesti? Caci nu te caracterizeaza inteligenta. Ungurii nu au recunoscut romanii ca populatie majoritara in stapanirea vremelnica asupra Transilvaniei, nu au recunoscut Tratatul de la Trianon, nu recunosc Constitutia Romaniei in care traiesc, nu recunosc decat xenofobia lor si revizionismul unguresc. Ungaria Mare a fost o iluzie. Popoarele s-au eliberat, dar ungurii mai cred ca vor fi iar stapani peste altii. Exista Dumnezeu si acesta nu vorbeste ungureste.

  3. Frrsedi Dorel spune

   De unde a fost transferată?A fost adusă cu calul?
   Lasă jos pianu ca-i greu pentru tine.

  4. Hdhd spune

   Ești prea prost sa înțelegi ce a vrut sa zică fata…ba ungurel, e simplu, trăiești in Ungaria? Învață mortule ungurește. Doar in România vezi la intrări in oraș pancarde cu numele comunelor in ungurește. Tu ai găsit o modalitate sa ii dai peste nas la fata de mai sus, ungur prost.

 2. Ștefan Ștefan spune

  Respect pentru această domnișoară,
  dacă nu le convine bozgorilor în România
  atunci să se ducă în țara lor mamă,
  nu îi obligă nimeni să stea pe meleagurile României

 3. Cris. spune

  Tânără maghiară ai o abordare corectă (înțeleaptă și elocvent expusă) chiar dacă unii conaționali vor exploata unele nuanțe…!

 4. Cv spune

  Cine e tanara aceasta maghiara?Eu cred ca e un personaj fictiv.” Cineva ” e xenofob Mi- e scarba de astfel de oameni ,fie roman sau maghiar!!!!

 5. Pasat Alexandru spune

  Mă numesc Alexandru Pasat sunt român de 2000 de ani ba chiar mai mult de la daci încoace pe când lumea nu auzise de unguri, și sunt șofer de autocar de aproape 25 de ani. Am avut o experienta plăcută când am fost trimis din București in Miercurea-Ciuc să i-au un grup de elevi de liceu și să-i duc în Grecia, vorbeau așa de bine românește, mai bine ca mulți români sau chiar decât profesoara lor de română. Bravo, fără accent de ungur nici măcar de ardelean am învățat de la ei bancuri cu unguri și cu romani gândeau mai românește decât mulți români, sau bucurat nespus la un meci când au ratat unguri poarta românilor (se transmitea în direct la TV) cu siguranță erau de aceiași părere cu domnișoara noastră Gecse, respect, tuturor celor care gândesc ca ei, mă bucur că i-am cunoscut!

 6. Aurel spune

  Și pe timpul ocupație austro-ungare, în toate documentele descoperite scrie că cca 70-75% din populație era română. Că nu vreți să recunoașteți voi ungurii nu este vina noastră . Deși eram majoritar și atunci nu ați vrut să recunoașteți nici că existăm pentru că întotdeauna va-ți crezut superiori și pe noi niște sclavi. Gelu și Menumorut au fost pe teritoriul Transilvaniei cu mult înainte să veniți voi în Europa. Citat din Wikipedia „Trimișii lui Arpad, Usubuu și Veluc, au traversat Tisa și sosind în fortăreața lui Menumorout, i-au prezentat darurile pe care le trimisese ducele Arpad, dar și cererile amintite. Menumorout i-a umplut cu daruri și în cea de a treia zi i-a lăsat să plece”. Dovadă că Transilvania exista înaintea voastră și era de la Tisa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata