AM Press Logo
Muzeul Pietrei

The New York Times: Modelul noilor diviziuni mondiale – Biden a mers în Israel, iar Putin în China

Foto - gandul.ro

Vizita de solidaritate efectuată de președintele american Joseph Biden în Israel, derulată în contrast cu întâlnirea de la Beijing a președinților Chinei și Rusiei, Xi Jinping și Vladimir Putin, reflectă fragmentarea sistemului geopolitic din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, comentează cotidianul The New York Times, potrivit gandul.ro.

”În timp ce președintele Biden ateriza miercuri în Israel în efortul de a manifesta sprijinul constant al SUA, președintele Rusiei, Vladimir Putin, se afla la Beijing, în încercarea de a exprima parteneriatul fără limite cu liderul chinez, Xi Jinping. Cele două vizite derulate în contrast arată cât de mult s-a reconfigurat peisajul politic global de la invazia militară rusă în Ucraina și cum se reflectă acest nou model în războiul din Fâșia Gaza”, comentează editorialistul Steven Erlanger, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul ”Modelul noilor diviziuni mondiale – Biden a mers în Israel, iar Putin în China”.

Sprijinul puternic al Washingtonului pentru Israel în lupta cu Hamas pare a fi contrastat de eforturile Rusiei și Chinei de a se alinia luptei poporului palestinian. Rusia, China și Iranul formau deja o nouă axă în privința Ucrainei, o alianță la nivel diplomatic, economic, strategic și ideologic. Rusia se bazează pe armament din Iran și pe sprijinul diplomatic al Chinei în războiul din Ucraina. Iranul era izolat și este încântat că are noi parteneri comerciali și o sursă de legitimitate internațională. China, care are probleme economice, a reușit să economisească miliarde de dolari prin importuri masive de petrol din națiuni vizate de sancțiuni occidentale, precum Rusia și Iranul. Împreună, aceste țări găsesc o cauză comună la nivel ideologic și sfidează Statele Unite în numele reformării ordinii internaționale care a fost sub dominație occidentală după al II-lea Război Mondial.

”Războiul Israel-Hamas și intensificarea crizei după explozia cu multe victime de la un spital evidențiază disensiunile dintre Occident, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte. Nu sunt disensiuni referitoare doar la atribuirea vinei pentru escaladarea violențelor. Sunt poziții concurențiale privind regulile care susțin relațiile internaționale și asupra celor care le definesc”, subliniază editorialistul The New York Times.

”Este un nou conflict care favorizează polarizarea între democrațiile occidentale și pozițiile autoritariste ale Rusiei, Chinei și Iranului. Este un nou moment de clarificare geopolitică, precum cazul Ucrainei, iar națiunile sunt nevoite să se poziționeze”, explică analistul german Ulrich Speck.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!