AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Tradiții pentru noroc și alungarea necazurilor în ziua praznicului Sfântului Andrei

La 30 noiembrie este prăznuit Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Iată câteva tradiții și obiceiuri din diferite zone ale țării, care se respectă în această zi!

Se pun boabe de gâu la încolțit, pentru un an prosper
O tradiție răspândită în toate zonele geografice din țară este ritualul cu grâu. În ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, cel care deschide luna darurilor, este de bun augur ca, în fiecare cămin, membrii familiei să pună grâu la încolţit. Într-o farfurioară de lut, se pune o mână de boabe de grâu în pământ de flori, iar lângă farfurioară se așează o icoană a Sfântului Andrei. Cine nu are o astfel de icoană poate confecţiona singur din carton o cruce în formă de X. Fiecare membru al familiei trebuie să-și îngrijească propria farfurioară cu grâu pe care să-l ude cu puțină apă la un interval de două-trei zile, până la Anul Nou. Dacă grâul va crește verde și des, atunci persoana care l-a pus la încolțit va avea un an îmbelșugat, cu sănătate deplină, dar și cu bani.

Turta Sfântului Andrei prevestește cine este ursitul
Fata care vrea să-și cunoască ursitul prepară o turtă în care pune cantități egale de apă, de făină și de sare. Fiecare ingredient se măsoară cu o coajă de nucă. Turta va fi coaptă pe vatră, apoi va fi mâncată în ajunul praznicului, în seara de 29 noiembrie. Peste noapte, voinicul (ursitul) apare în vis aducându-i tinerei apă care să-i potolească setea. Când fata nu visează nici un băiat, ea nu se va mărita în anul următor.

Colacul cu usturoi al Sfântului Andrei, divinație pentru soartă
Tânăra care vrea să știe dacă ursitul vine foarte repede în viața ei, atunci ea prepară un colac din pâine dospită, iar la mijlocul acestuia va pune un grăunte de usturoi. Colacul trebuie să fie așezat într-un loc călduros.Când după o săptămână răsare usturoiul, fata va avea noroc și se va căsători în curând cu persoana pe care o iubește.

Un ritual cu grâu şi cu sare alungă blestemele
În ajunul Sfântului Andrei, teama de farmece și de blesteme a fost în centrul magiei. În numeroase zone geografice din țară se practică un ritual cu efecte benefice pentru persoana care-l împlinește. Este vorba despre magia cu grâu și sare: În jurul unei grămăjoare cu boabe de grâu se presară sare grunjoasă; cu o lumânare aprinsă se încălzeşte sarea, iar persoana care practică ritualul ţine palma dreaptă deasupra acestei grămezi şi spune rugăciunea preferată, rostită deseori în familia respectivă. La finalul ritualului, persoana spune: „Cu această rugăciune, cu grâu şi cu sare, simbolurile sporului şi ospeţiei, mă eliberez de toate relele şi blestemele trimise de duşmanii ştiuţi şi neştiuţi asupra casei mele. Amin!”.

O funie cu usturoi atrage sporul în casă
În Muntenia se mai practică mereu ritualul cu usturoi. În acest caz, la grinda casei sau la fereastră se agaţă câte o funie de usturoi, pe care sunt înşirate cât mai multe căpăţâni. Se spune că ritualul a avut totdeauna efecte spectaculoase, deoarece gospodarii care l-au respectat, an de an, au fost ocoliți de pagubă și de boli.

Candela aprinsă protejează destinul gospodarilor
Când candela arde în noaptea de Ajun, spune tradiția, destinul gospodarilor este protejat de lumina divină pe parcursul anului și niciun necaz nu se va apropia de casa respectivă.

O icoană nouă cu Sfântul Andrei aduce noroc
În Basarabia, în Moldova şi în Transilvania, în familiile care se confruntă cu multe nenorociri, gospodarii trebuie să cumpere o icoană a Sfântului Andrei, să o sfințească la biserică și s-o aducă în căminul lor, pentru a alunga duhurile necurate, bolile şi paguba.

Nu înstrăinați obiecte din casă, pentru că fuge norocul
În ziua sărbătorii, nu dați bani cu împrumut și nu înstrăinați obiecte din casă, orice s-ar întâmpla. Tradiția spune că persoanele care nu țin seama de această datină va fi ocolit de noroc.

 

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!