Tratamentele endodontice: ce sunt și cum se realizează

caroline lm JiBssiZVPZA unsplash

Endodonția reprezintă o disciplină complexă a stomatologiei care se concentrează pe tratamentul afecțiunilor pulpare și periapicale. Tratamentele endodontice reprezintă proceduri complexe, dar esențiale pentru salvarea dinților afectați de leziuni sau infecții care apar în interiorul rădăcinii. Tratamentele endodontice pot dura mai multe ședințe, în funcție de complexitatea cazului și de starea de sănătate a dintelui.

Când este necesar tratamentul endodontic?

Tratament endodontic se impune a se efectua în situațiile în care pulpa dentară, adică țesutul moale situat în interiorul dintelui, devine infectată sau inflamată. Cariile dentare avansate constituie una dintre principalele cauze ale infecției sau ale inflamației pulpei dentare și, în consecință, unul dintre principalele motive pentru care este necesar un tratament de endodontie. Neglijate, cariile dentare pot adesea să determine pătrunderea bacteriilor în țesutul pulpar, ceea ce poate provoca deteriorarea și infectarea acestuia.

Alte cazuri în care tratamentul endodontic este adesea recomandat:

– leziuni traumatice (atunci când pulpa dentară este expusă sau deteriorată în urma unei leziuni, se poate dezvolta o infecție – tratamentul endodontic este adesea necesar pentru a trata infecția și a preveni pierderea dintelui);

– abces dentar (acumularea de puroi în jurul rădăcinii dentare, cauzată de o infecție a pulpei dentare, necesită tratament endodontic, pentru a elimina infecția și a curăța canalul radicular);

– resorbție radiculară (proces patologic în urma căruia țesuturile dintelui încep să se degradeze sau să se distrugă treptat, din cauza unor traumatisme, infecții sau afecțiuni medicale – tratamentul endodontic este adesea necesar pentru a opri resorbția și a menține integritatea dintelui).

Reconstrucția dintelui

Deoarece tratamentul endodontic implică îndepărtarea țesutului pulpar din interiorul dintelui și umplerea canalului radicular, dintele poate deveni mai fragil și susceptibil la fracturi. Din acest motiv, după finalizarea tratamentului endodontic este necesară reconstrucția dintelui, pentru a-i reda forma și funcționalitatea. Există mai multe opțiuni pentru reconstrucția dintelui după tratamentul endodontic, iar alegerea depinde de gradul de deteriorare a dintelui și de preferințele pacientului. De obicei, se folosesc coroane dentare sau obturații dentare pentru a acoperi cavitatea creată în timpul procedurii.

Alte condiții orale, precum limba geografica (afecțiune caracterizată prin prezența unor zone netede, roșii și depigmentate pe limbă) sau gingivita (condiție caracterizată prin inflamația gingiilor), deși nu au o legătură directă cu pulpa dentară sau cu endodonția, extrem de frecvent apar concomitent cu condiții care necesită tratament endodontic, ceea ce face necesară colaborarea cu alți specialiști stomatologi.

Parteneri