De aproape o jumătate de an viețile noastre s-au schimbat radical. Toată lumea știe de ce. E pandemie. E pandemie pentru toți, bogați sau săraci, frumoși sau urâți, buni sau răi. Doar că pentru unii a fost mai ușor ȋn această perioadă, pentru alții mai greu. Pentru ITști, de exemplu, a fost mai ușor. Pentru medici a fost mai greu. Pentru cei care tocmai se aflau ȋn căutarea unui loc de muncă a fost și mai greu.
De ce ai noroc dacă te-a prins pandemia lucrând ȋn IT?
Simplu. Pentru că ȋn sectorul IT ȋn această perioadă s-a lucrat de acasă. E un domeniu ȋn care, la nevoie, activitatea se poate reorganiza ȋn sistem remote. Sigur că angajatorii preferă lucrul ȋn sistem clasic, de la birou, dar spre deosebire de alte sectoare, aici cel puțin există posibilitatea de a reorganiza activitatea lăsând angajații să lucreze de acasă ȋn loc să fie trimiși ȋn șomaj tehnic sau concediați.
Ȋn majoritatea firmelor acest lucru nu este posibil. Dacă lucrezi la un magazin de haine, la un restaurant, la o grădiniță, dacă produci piese sau aparate electrocasnice, repari mașini, ești antrenor sau livrezi marfă, nu vei putea să faci aceste activități din confortul locuinței tale.
Dacă tocmai ȋți căutai un job, s-a nimerit rău, pentru că majoritatea firmelor ȋn această perioadă nu numai că nu au făcut angajări ci, din contră, au făcut concedieri sau au trimis personalul ȋn șomaj tehnic.
Pe lângă salariile mari și diversele beneficii pe care le aveau, tot cei din sectorul IT au fost cei “norocoși” și pe timp de pandemie.
Ai vrea să lucrezi și tu ȋn IT? Ce pași ai de urmat?
Dacă nu ai școala de profil, primul lucru ca să te poți angaja ȋn IT este … să ȋnveți. Chiar dacă ai absolvit o facultate care nu are nicio legătură cu informatica, dacă la proba de lucru arăți că știi, vei putea fi angajat.
Cum rezolvi problema ȋnvățatului? Fie ȋnveți singur, fie ȋnveți de la alții. Ca să ȋnveți singur poți cumpăra cărți sau poți căuta resurse pe Internet. Sunt multe. Ca să ȋnveți de la alții, poți urma un curs. Există furnizori acreditați de formare profesională ȋn IT ȋn majoritatea județelor. Unul dintre cei mai vechi și mai extinși furnizori de cursuri acreditate de IT este Azimut Vision care oferă peste 80 de cursuri de pregătire ȋn București și ȋn 11 județe din țară: Arad, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Iași, Mureș , Prahova, Sibiu sau Timiș.
Ȋți alegi un furnizor de cursuri, dar cum știi ce curs să alegi? Și aici ai câteva soluții. Fie cauți pe Internet informații despre tipurile de joburi ȋn IT sau despre limbajele de programare, fie te sfătuiești cu furnizorul tău de cursuri.
Ai terminat un curs acreditat de IT sau ai ȋnvățat singur. Acum ce faci ? Evident, ȋți cauți un job. Intri pe siteurile cu oferte de locuri de muncă, ȋți adaugi CVul și aplici, aplici, aplici. E important să ȋți personalizezi CV-ul, să scrii la ce limbaje de programare te pricepi, să adaugi proiectele la care ai lucrat ȋn timpul cursului sau ȋn timpul pregătirii tale individuale, certificările obținute, etc. Merită să lucrezi o oră sau două ore ȋn plus la CV. Sau trei ore. Sau cât e nevoie ca să ai un CV care e diferit de celelalte 100 primite de firma la care aplici.
Odată ajuns la interviu/probă de lucru trebuie să le arăți
- ce știi / ce ai ȋnvățat
- că ești dispus(ă) să ȋnveți ceea ce nu știi
- că ai spirit de echipă
- că vei fi un coleg /o colegă cu atitudine pozitivă
Succes!