1 septembrie, Anul Nou Bisericesc, un hotar între moarte şi renaştere

Anul Nou Bisericesc începe la 1 septembrie.
După datină, luna septembrie închide un ciclu de viaţă şi deschide drumul pregătirilor pentru nou. Este un hotar între moarte şi renaştere. Acum se sfârşeşte pulsul viu al naturii şi începe timpul răcoros, ploios, care urâţeşte natura. În folclor, lui septembrie i se mai spune şi viniceriu’, fiind luna strugurilor, când se culeg poamele şi se pregătesc gropile pentru altoi. Poate de aceea au şi împărţit străbunii luna aceasta în 4 perioade distincte: Săptămâna Sântămăriei Mici, Săptămâna Strugurilor, Săptămâna Averii şi Săptămâna lui Mioi. Pe de altă parte, spre deosebire de anul civil, care vine pe 1 ianuarie, anul bisericesc începe la 1 septembrie.

După Legea Veche, în această zi era şi începutul anului civil la evrei şi se presupune că acum s-ar fi în¬ceput facerea lumii. Potrivit scrierilor lui Luca, la 1 septembrie şi-ar fi început Mântuitorul activitatea publică, citind în sinagogă cuvintele proorocului Isaia, care profeţeau despre Sine: „Duhul Domnului peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor, să vestesc anul milei Domnului.”

Dată fiind puternica încărcătură spirituală, ziua de 1 septembrie nu a fost aleasă la întâmplare pentru a fi dedicată mediului înconjurător şi rugăciunii pentru menţinerea acestuia în bune condiţii.

Distribuie prietenilor

Mai mult pe libertateapentrufemei.ro