AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cine este de fapt Moş Crăciun, cel mai popular personaj din lume

Foto: shutterstock.com

Moş Crăciun face parte din universul copiilor, le dă încredere, siguranţă şi echilibrul emoţional, iar mitul său, cu o tradiţie îndelungată şi puternică, întăreşte valorile familiei. Chiar dacă numele şi reprezentările sale s-au schimbat de-a lungul vremii, Moşul a rămas cel mai cunoscut personaj legat de marea sărbătoare a Crăciunului.
Mitul lui Moş Crăciun are la bază un personaj real, Sântul Nicolae, care a devenit faimos făcând cadouri, dând bani şi ajutându-i cu generozitate pe cei săraci.

A fost odată de demult un om pe care îl chema Nicolae şi care dădea de mâncare şi daruri copiilor săraci sau fără părinţi. De aceea, acum, mulţi oameni se îmbracă la fel ca Moş Crăciun, ca să ne amintim ce a făcut odată Nicolae – putem explica copiilor noştri.
Importante sunt aceste valori, care-i inspiră pe cei mici, şi acesta este spiritul Crăciunului, de la care actuala cultură a consumului poate că s-a îndepărtat uneori.

Dar, cine este de fapt Moş Crăciun ?

În cultura populară de la noi se spune că Maica Domnului, cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun, dar el fiind sărac a refuzat-o şi i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. Crăciun n-a ştiut că femeia este Maica Domnului şi n-a primit-o să nască. A ajutat-o însă Crăciuneasa, nevasta lui, iar pentru fapta sa Moş Crăciun a pedepsit-o.

Când Moş Crăciun a aflat că în grajdul său s-a născut pruncul Iisus, s-a căit mult şi i-a cerut iertare lui Dumnezeu, iar a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci. De aici vine tradiţia de a face daruri de Crăciun, mai ales copiilor, iar Crăciunul a devenit, în limba română, cuvântul care desemnează Naşterea Domnului. În România comunistă, Moş Crăciun devenise Moş Gerilă, un Moş mult mai sărac, în daruri şi semnificaţii.
În cultura nordică, cândva de mult, spiriduşii, sau gnomii, păzeau casa omului de spiritele rele. Aceştia erau iubiţi, sau urâţi, pentru că deşi se purtau cu bunăvoinţa, puteau uneori să fie şi răi dacă nu erau trataţi cum se cuvine.

În Evul Mediu, mai degrabă aşteptau daruri, decât să le facă, şi se spunea chiar că ar fi furat uneori darurile pe care le aducea moşul.mos craciun 1 11707700
Abia mult mai târziu spiriduşii au devenit prieteni şi ajutoare ale lui Moş Crăciun.

Continuarea pe stiri.tvr.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!