Giorgiana Radu: Colectiv, Caracal, fața hidos-tragică a României

 

Cu puțin înaintea împlinirii a patru ani de la tragedia din Clubul Colectiv, cuțitul neglijenței, al nepriceperii și superficialității autorităților a fost aspru răsucit în rana nevindecată și nevindecabilă. În special a rudelor victimelor și a supraviețuitorilor acelei nefaste întâmplări. Dar și a noastră, a privitorilor de pe margine, pentru că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost, este și rămâne o dramă națională.

Pe lângă ceea ce știam, imaginile apărute acum în spațiul public, ținute ascunse de ochii nu doar ai presei, cât mai ales a anchetatorilor, arată cât de neinstruite și de neputincioase sunt serviciile înființate întru salvarea vieților omenești. Ce folos toate exercițiile de simulare a diferitelor situații – cutremure, incendii, ș.a.m.d – dacă puși în fața cumplitelor evenimente, „salvatorii” se arată incapabili și depășiți?

Distribuie prietenilor

Dar, mai grav decât eșecul în gestionarea tragediei este disprețul afișat față de victime. Cât de inuman, cât de mic sufletește poți să fii tu, Orlando Şchiopu, inspector şef al ISU Bucureşti-Ilfov, să-i dai în avuția ta masculină, pe cei care zac muribunzi pe caldarâm? Ești atât de mândru de tine, încât viețile lor sfârșite acolo, în tabloul terifiant pe care-l ai în față, ți se par insignifiante în comparație cu bărbăția ta cu care înjuri morții? Nu doar că orbecăi incapabil, dar nesimțirea ta n-are limite. Ești – simt nevoia să-ți spun asta – o mizerie de om.

Imaginile apărute abia acum reaprind focul ce ardea mocnit în sufletele celor care și-au pierdut suflete dragi atunci, la finalul acelui octombrie funest și ne arată încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de bine acționează instituțiile abilitate să ne salveze, în cazuri disperate. Suntem, așa am fost mereu, la voia întâmplării, la mila lui Dumnezeu, cum spune bunica mea.

Zeci de pompieri care se călcau pe picioare fără să facă nimic, răniți cărați, nu pe tărgi, ci mai rău decât în război, pe niște paleți pentru mărfuri, un grosolan cu uniformă și gură spurcată, autorități care-și ascund adevărata pricepere – nu cea pe care o laudă înaintea microfoanelor și a camerelor TV , că s-a intervenit impecabil – aceasta este fața reală și tragică a României, arătată de colegii de la Libertatea. Așa să știm că se procedează, dacă, Doamne ferește, și nouă ni se va întâmpla ceva similar.
Nu demult, am văzut îndeaproape cum intervin cei de la IGSU, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. O adunătură de oameni care nu știu, în unele împrejurări grave, să managerizeze o situație.

Ca și în alte cazuri, cei care au încercat escamotarea acestor imagini, probabil vor scăpa neatinși de justiție. Sunt destule vârfuri implicate – foarte sus situându-se chiar abundent lăudatul Raed Arafat – pentru a dărâma un întreg sistem putred.

Colectiv, Caracal, … și aceleași autorități. Timpul trece, oamenii rămân în funcții, uitarea se instalează și ea.
A trecut peste noi tragedia cutremurătoare Colectiv. Se stinge, încet și dureros, cazul Caracal, subiect deja de anecdotă, în care un monstru defilează, din ce în ce mai bine hrănit, prin fața camerelor de luat imagini. Dincă povestește relaxat despre pasiunile lui sexuale, iar țipătul disperat al adolescentei Alexandra, la 112, devine cenușă a uitării. Ce mai e de spus, ce mai urmează?