A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Colectiv, Caracal, fața hidos-tragică a României

2 213

 

Cu puțin înaintea împlinirii a patru ani de la tragedia din Clubul Colectiv, cuțitul neglijenței, al nepriceperii și superficialității autorităților a fost aspru răsucit în rana nevindecată și nevindecabilă. În special a rudelor victimelor și a supraviețuitorilor acelei nefaste întâmplări. Dar și a noastră, a privitorilor de pe margine, pentru că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost, este și rămâne o dramă națională.

Pe lângă ceea ce știam, imaginile apărute acum în spațiul public, ținute ascunse de ochii nu doar ai presei, cât mai ales a anchetatorilor, arată cât de neinstruite și de neputincioase sunt serviciile înființate întru salvarea vieților omenești. Ce folos toate exercițiile de simulare a diferitelor situații – cutremure, incendii, ș.a.m.d – dacă puși în fața cumplitelor evenimente, „salvatorii” se arată incapabili și depășiți?

Dar, mai grav decât eșecul în gestionarea tragediei este disprețul afișat față de victime. Cât de inuman, cât de mic sufletește poți să fii tu, Orlando Şchiopu, inspector şef al ISU Bucureşti-Ilfov, să-i dai în avuția ta masculină, pe cei care zac muribunzi pe caldarâm? Ești atât de mândru de tine, încât viețile lor sfârșite acolo, în tabloul terifiant pe care-l ai în față, ți se par insignifiante în comparație cu bărbăția ta cu care înjuri morții? Nu doar că orbecăi incapabil, dar nesimțirea ta n-are limite. Ești – simt nevoia să-ți spun asta – o mizerie de om.

Imaginile apărute abia acum reaprind focul ce ardea mocnit în sufletele celor care și-au pierdut suflete dragi atunci, la finalul acelui octombrie funest și ne arată încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de bine acționează instituțiile abilitate să ne salveze, în cazuri disperate. Suntem, așa am fost mereu, la voia întâmplării, la mila lui Dumnezeu, cum spune bunica mea.

Zeci de pompieri care se călcau pe picioare fără să facă nimic, răniți cărați, nu pe tărgi, ci mai rău decât în război, pe niște paleți pentru mărfuri, un grosolan cu uniformă și gură spurcată, autorități care-și ascund adevărata pricepere – nu cea pe care o laudă înaintea microfoanelor și a camerelor TV , că s-a intervenit impecabil – aceasta este fața reală și tragică a României, arătată de colegii de la Libertatea. Așa să știm că se procedează, dacă, Doamne ferește, și nouă ni se va întâmpla ceva similar.
Nu demult, am văzut îndeaproape cum intervin cei de la IGSU, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. O adunătură de oameni care nu știu, în unele împrejurări grave, să managerizeze o situație.

Ca și în alte cazuri, cei care au încercat escamotarea acestor imagini, probabil vor scăpa neatinși de justiție. Sunt destule vârfuri implicate – foarte sus situându-se chiar abundent lăudatul Raed Arafat – pentru a dărâma un întreg sistem putred.

Colectiv, Caracal, … și aceleași autorități. Timpul trece, oamenii rămân în funcții, uitarea se instalează și ea.
A trecut peste noi tragedia cutremurătoare Colectiv. Se stinge, încet și dureros, cazul Caracal, subiect deja de anecdotă, în care un monstru defilează, din ce în ce mai bine hrănit, prin fața camerelor de luat imagini. Dincă povestește relaxat despre pasiunile lui sexuale, iar țipătul disperat al adolescentei Alexandra, la 112, devine cenușă a uitării. Ce mai e de spus, ce mai urmează?

2 Comentarii
 1. LevSt. spune

  Ca și în alte cazuri, cei care au încercat escamotarea acestor imagini, probabil vor scăpa neatinși de justiție. Sunt destule vârfuri implicate … un întreg sistem putred…”___—–____ asa se intampla(vorba vine! este de fapt f. normal sa ai asa rezultate, cu asa „oameni”), Romania -la varf (si varfuri : ministere, departamente, etc.) este condusa doar de impostori-incompetenti-criminali. iar situatia e clocita de la „primul om al tarii”, cum ar veni- nici mai mult nici mai putin- , Romanul Romanilor!
  -II-

  Lista cu ministrii „vizata” de Iohannis.(…)___—–___Lasam la o parte orice segregatie si apartenentza politica, intrebarea mea este pentru oricine care (macar mai) crede ca are o minima responsabilitate sociala, adica aceasta intrebare este pentru toata lumea dar mai ales pentru imensa clasa de (asa-zisi) intelectuali, deci cum acestia pot accepta ca un asa individ sa mai ia decizii in numele lor, cand , deja in 5 ani -si nu 5 luni sau 5 zile- a dovedit ca este de o incompetenta paramount, ba chiar ca actiunile( sau inactiunile ) sale sunt criminale, ..

 2. LevSt. spune

  (mai jos , un comentariu -mai vechi- despre cazul Caracal, insa vrea sa mentionez si faptul ca multi inalti functionari , inclusiv din justitie, sunt criminali sau macar lasi, precum cazul acestui simandicos si plin de ifose judecator(vasilica cristi dniletz) care nu are nici macar curajul sa admita -pe pagina sa- comentarii critice)
  LevSt.

  29/07/2019 la 23:28

  „…MAI are nevoie de o reforma profunda…”///2-„…este total evident prin aceste doua cazuri de serial killer(surprize -la numar-pot aparea!), …”(din comentariul de la USR si aroganta)///3- Alte patru fete au disparut in ultimii 20 de ani din raza de actiune a lui Gheorghe Dinca, …”___—-___Absolut, SI mai are nevoie de o reforma (si inca foarte) profunda, insa ar fi- eventual- ca doi stropi de apa intr-un ocean( sa nu zic un singur strop!), pentru ca INTREAGA ROMANIE are nevoie de acea reforma f. profunda, iar aceasta nu se mai poate face -din interior- nici pe etape si nici pe sectoare, Romania are nevoie de schimbarea radicala si totala a sistemului, adica INTOARCEREA LA MONARHIE, insa numai cu APORT ENGLEZ, si asa cum am spus de sute de ori macar, simultan , cu „importul” a cateva mii de real specialisti, in mai toate domeniile, INCLUSIV in politie, justitie, servicii, adica inclusiv detectivi si agenti specializati, din/ sau formati in occident, iar acestia se pot regasi in numar mare, printre tinerii/copiii plecati de 0-7-8 ani din tara, si care au crescut neinfectati de neocomunismul romanesc, tineri care s-au dezvoltat( social si psihic) intr-un mediu al profesionalismului autentic si au ajuns un nume de invidiat, in breasla lor… Iar mai jos un scurt fragment de la un comentariu postat chiar azi, pe pagina judecatorului Daniletz(„633 de victime omorate.Niciun infractor prins”), probabil ca nici acesta nu va fi admis…” : „… o alta realitate total infricosatoare, criminalii pot fi chiar persoane din randul politistilor, justitiei, etc., sau acestia au dat de urma criminalului, dar il protejeaza, il „acopera” pentru diverse motive(***),…” (***- vezi-pe subiect- unul dintre multele filme clasice si de succes. din genul film-noir, „I Wake Up Screaming” cu Victor Mature, si-altul- „The Street With No Name”( cu „neuroticul” Richard Widmark)- ultimul, film artistic, dar care este bazat pe realitate si chiar unele’ filmari sunt facute in incintele sediilor FBI, unde se poate nota ce tehnologie aveau deja acestia, la anii 1940+)…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More