Iarna lovește România! Ninsori, viscol și temperaturi scăzute în toată țara
România resimte din plin sosirea iernii, cu temperaturi în scădere și fenomene extreme care afectează mai multe regiuni. Începând de sâmbătă, vremea se răcește semnificativ, iar ninsorile își fac apariția în nord-vest, centru și în zonele montane. Autoritățile recomandă prudență și respectarea avertizărilor meteorologice pentru evitarea riscurilor.
În sud-estul țării, vremea va fi instabilă, cu ploi, lapoviță și vânt puternic care amplifică senzația de frig. În București, cerul va fi înnorat, cu vânt moderat și temperaturi ce nu vor depăși 7-8 grade Celsius, în timp ce noaptea minimele vor coborî până la -5 grade în zonele periferice.
Cod Galben de viscol și vânt puternic
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou Cod Galben pentru intensificări ale vântului și viscol, valabil sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 10:00 și 23:00. Rafale de până la 100 km/h sunt așteptate pe crestele montane, în timp ce în zonele joase vitezele vor varia între 50 și 70 km/h.
Meteorologii avertizează că frontul rece adus de ciclonul Bert și vortexul polar va afecta întreaga Europă, inclusiv România. În zonele montane, zăpada abundentă și viscolul reduc vizibilitatea, iar lapovița și ninsoarea îngreunează traficul în nord și sud-est. Transporturile rutiere și feroviare sunt deja afectate de condițiile severe, cu întârzieri și blocaje în mai multe regiuni.
Probleme cauzate de vremea severă
Vântul puternic a lăsat peste 11.600 de abonați din județul Timiș fără energie electrică, în timp ce alte 61 de localități din județele Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin au fost afectate. Echipele intervin pe teren pentru a remedia avariile. În Caraș-Severin, pompierii au fost solicitați pentru a îndepărta acoperișuri smulse de vânt și copaci căzuți, iar peste 4.000 de locuințe au rămas fără curent electric.
Zonele vizate de Cod Galben
Avertizarea ANM include județele Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Constanța, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna. În Carpații Meridionali și de Curbură, viscolul va fi intens, iar în restul țării vântul va atinge viteze de 40-45 km/h.
Meteorologii preconizează că vremea rece va continua să afecteze România în următoarele săptămâni. Temperaturile sub normele climatologice vor domina finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, dar există șanse ca vremea să devină mai blândă pe parcursul lunii viitoare.
Sezonul rece își face simțită prezența
Fenomenul meteorologic extrem s-a extins și în alte țări europene, unde ciclonul activ aduce ninsori și rafale de vânt de intensitate mare. În România, autoritățile au convocat Comandamentul de iarnă, pregătindu-se pentru gestionarea situației. Între timp, populația este îndemnată să rămână vigilentă și să respecte recomandările pentru siguranță.