Sfântul Dimitrie, ocrotitor al familiei și al gospodarilor, prăznuit pe 26 octombrie. Tradițiile și credințele din spatele marii sărbători creștine
Sfântul Dimitrie, cunoscut ca izvorâtor de mir și mare făcător de minuni, este sărbătorit anual pe 26 octombrie. Conform credinței populare, el “descuie iarna”, iar natura începe să se stingă, semnificând ofilirea plantelor și căderea frunzelor.
Viața Sfântului Dimitrie și faptele sale minunate
Sfântul Dimitrie a fost văzut ca protectorul familiilor și al gospodăriilor, provenind dintr-o familie nobilă din Solun (actualul Salonic). Crescut în spirit creștin, el și-a donat averea sărmanilor, îngrijind îndeosebi văduvele și orfanii.
Împăratul Maximian, auzind despre faptele sale, l-a arestat. Chiar și în temniță, Dimitrie a continuat să facă bine, dar a fost străpuns de sulițele soldaților în anul 303, pe 26 octombrie. După doar un deceniu, Împăratul Constantin cel Mare a recunoscut creștinismul, iar o biserică mare a fost construită pe mormântul său. Acolo, oamenii bolnavi veneau să se roage, fiind adesea vindecați.
Moaștele și minunile Sfântului Dimitrie
Moaștele sale se află astăzi în Tesalonic, într-o biserică ridicată în cinstea sa. Se spune că din moaștele Sfântului Dimitrie curge mir, iar mulți cred că acesta are puteri miraculoase, mai ales pentru cei bolnavi. Din acest motiv, sfântul este cunoscut ca “izvorâtor de mir”.
Tradiții de Sfântul Dimitrie
Această zi aduce și multe superstiții legate de vreme. Dacă pe 26 octombrie vremea este urâtă, iarna va fi călduroasă. În cazul unei zile înnorate și cu lună plină, se prevede o iarnă grea.
Se crede că nu este bine să te piepteni de Sfântul Dimitrie, iar bătrânii își plăteau toate datoriile până la această dată pentru a avea noroc în anul următor.
Femeile dăruiau mere, nuci și covrigi copiilor, iar pentru cei adormiți împărțeau grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.
Obiceiurile păstorilor și focurile de Sâmetru
Sfântul Dimitrie este considerat și patronul păstorilor. În această zi, ciobanii puneau un cojoc în mijlocul turmei. Dacă o oaie albă se așeza pe el, iarna era prevestită grea, iar dacă era o oaie neagră, iarna urma să fie blândă.
În ajunul sărbătorii, la sate se aprindeau focuri peste care săreau copiii pentru a fi feriți de necazuri. Fermierii aruncau cărbuni în grădină pentru a avea o recoltă bogată în anul ce urma.
Rugăciunea către Sfântul Dimitrie
Creștinii se roagă Sfântului Dimitrie pentru a-i ajuta să scape de boli și necazuri. Se crede că rugăciunea către el poate aduce vindecare sufletească și trupească, luminând sufletele celor care caută mântuirea.