• Home
  • Spiritualitate
  • Sfinții Împărați Constantin și Elena. La mulți ani pentru aproape 2 milioane de români!

Sfinții Împărați Constantin și Elena. La mulți ani pentru aproape 2 milioane de români!

Sâmbătă, 21 mai, Ortodoxia prăznuiește Ziua Sfinților Constantin și Elena, nume frecvente la români – aproape 2 milioane sunt botezați astfel -, ca atare prieteni și neamuri îi serbează cu drag pe cei ce poartă aceste nume.

Sfantul Constantin cel Mare este primul imparat roman crestin. Dupa ce l-a invins pe imparatul pagan Maxentiu, Constantin da in anul 313 celebrul Edict de la Milan, prin care religia crestina devine o religie permisa.

Constantin cel Mare a primit botezul de la episcopul Eusebiu de Nicomidia in luna mai, anul 337. A trecut la cele vesnice in acelasi an, pe 21 mai.

In iconografia ortodoxa, Sfintii Imparati Constantin si Elena au intre ei asezata Sfanta Cruce, pentru ca Sfantul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfanta Elena in pamant. Mentionam ca in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui). Noaptea, in timpul somnului, i se descopera Hristos, cerandu-i sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor. Dand ascultare poruncii primite in vis, iese biruitor in lupta cu Maxentiu. Pe acest eveniment este pusa, de foarte multi cercetatori, convertirea imparatului la religia crestina, scrie crestinortodox.ro

Parteneri