1,2 milioane de case riscă să rămână în frig la iarnă: CET-urile au făcut doar un sfert din reparaţiile planificate

Centralele electrice de termoficare sunt vechi, unele dintre ele mai au puţin şi ajung la venerabila vârstă de 50 de ani. În lipsa banilor, în niciunul din ultimii ani nu s-au putut face reparaţiile pentru menţinerea lor în viaţă, iar la jumătatea acestui an s-a ajuns la un alarmant procent de 28%.
În primul semestru al acestui an, producătorii de energie termică au realizat doar 28% dintre reparaţiile planificate pentru menţinerea în funcţiune a capacităţilor de generare a energiei termice furnizate populaţiei în regim centralizat. Situaţia este evidenţiată într-o prezentare a Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), făcută zilele trecute în faţa reprezentanţilor operatorilor şi a presei.
În niciunul dintre ultimii şapte ani centralele termice nu au găsit suficienţi bani pentru a face toate reparaţiile programate, asta în condiţiile în care capacităţile de generare sunt oricum vechi. Peste 80% dintre grupurile termoenergetice din România au fost instalate în perioada 1970-1980, deci, în curând, unele dintre ele vor ajunge să aibă o vechime de jumătate de secol. După cum spune chiar ANRSC, capacităţile de producţie sunt “caracterizate de eficienţă redusă din cauza echipamentelor vechi, neperformante şi a uzurii mari a instalaţiilor si funcţionarea instalaţiilor energetice sub capacităţile instalate”.
Citiți întregul material pe http://www.economica.net/e_126535.html#ixzz4MZItpSWB