• Home
  • Prima
  • 16 decembrie 1989. La Timişoara se aprinde puternică flacăra Revoluţiei care va duce la dărâmarea comunismului

16 decembrie 1989. La Timişoara se aprinde puternică flacăra Revoluţiei care va duce la dărâmarea comunismului

revolutia la timisoara 1

16 decembrie 1989 – la Timișoara începe Revoluția Română, scrie România rfi.ro. Ceea ce pornise ca o manifestație de susținere pentru pastoral reformat Laszlo Tokes se transformă într-o revoltă socială care avea să aducă sfârșitul regimului comunist și începutul libertății pentru români. La 16 decembrie se strigă în stradă împotriva lui Ceaușescu și se cere dreptate.

Libertate, libertate și Jos Ceaușeascu au fost scandate la Timișoara, în 16 decembrie 1989.

Cu o zi înainte, așadar în 15, sute de enoriași ai pastroului reformat Laszlo Tokes, autor al unor comentarii despre regim, s-au adunat în centrul orașului și au aprins lumânări, pentru ca Tokes să nu fie evacuat și mutat în altă localitate.

Chiar dacă mulți consideră că 15 decembrie ar fi începutul Revoluției Române, după toată desfășurarea de evenimente din decembrie 89, Proclamația de la Timișoara, document recunoscut de sutele de asociații civice și de mare parte din populație, a fixat ca debut al Revoluției Române 16 decembrie 1989. S-a propus chiar ca această dată să devină Ziua Națională a României:

În această zi de 16, acum 30 de ani, Timișoara avea să se solidarizeze. Laszlo Tokes fusese doar scânteia: pastorul le vorbise protestatarilor între timp și le dăduse asigurări că situația sa este rezolvată. Ba chiar îi îndemnase să plece acasă.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă: timișorenii s-au adunat iar cu sutele în centru și acestui nucleu i s-au adăugat și alții: numărul demonstranților creștea, a ajuns la câteva mii și, în timp ce la Comitetul Județean de Partid s-a decis să se intervină cu gaze și tunuri de apă, în stradă centrul era blocat, se striga Libertate, Dreptate și se cânta Deșteaptă-te române.

Au fost făcute și primele arestări, dar intervenția regimului nu a reușit decât să solidarizeze și mai mult: demonstranților li s-au alăturat sindicatele și studenții.

La Timișoara sunt mobilizați peste 200 de militari, însă fără muniție.

Simbolurile comuniste sunt incendiate, vitrinele magazinelor sparte și încep ciocniri de stradă care aveau să țină până târziu în noapte. Era începutul sfârșitului pentru Nicolae Ceaușescu și regimul comunist și începutul libertății pentru români. Venite însă cu un preț dramatic.

După prima zi de revoltă socială, prim-secretarul Ilie Matei transmitea că „Nu se acţionează cu toată fermitatea!”, chiar dacă fuseseră deja arestate sute de persoane. În zilele ce au urmat, numai la Timișoara, aveau să moară aproape o sută de oameni, pentru liberate.

Parteneri