• Home
  • Prima
  • Din nou, o imensă demonstrație. Șefa Executivului, obligată să-și ceară scuze

Din nou, o imensă demonstrație. Șefa Executivului, obligată să-și ceară scuze

china insulara 1

Sute de mii de manifestanţi îmbrăcaţi în negru au defilat din nou duminică la Hong Kong pentru a cere retragerea proiectului de lege privind extrădarea către China, determinând guvernul pro-Beijing să îşi ceară „scuze” pentru că a provocat „conflicte şi certuri”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Organizatorii i-au cerut lui Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong, care a suspendat sâmbătă proiectul de lege, să renunţe definitiv la el. Ei îi cer de asemenea demisia şi să prezinte scuze pentru violenţele poliţiei.

„Retrageţi această lege malefică!”, au scandat protestatarii. Aşa cum au făcut la 9 iunie, cu un record de participanţi evaluat la un milion de către organizatori, manifestaţii au defilat în centrul insulei Hong Kong până la Consiliul Legislativ (LegCo: Parlamentul local).

Conform detractorilor săi, proiectul de lege ar plasa populaţia fostei colonii britanice la mâna sistemului judiciar din China continentală, opacă şi sub influenţa Partidului Comunist.

Insula Hong Kong, revenită Chinei după mulți ani, este cu totul diferită de țara mamă, unde – chiar dacă este îngăduit un liberalism economic greu de imaginat cândva în sistemul comunist – este la mâna unui partid care stăpânește cu mână forte colosul economic și social. Până acum China a îngăduit fostei colonii britanice o anume independență.

D. Dumitru, AMPress

Parteneri