• Home
  • Prima
  • Vara e mai lungă ca oricând azi. Vezi ce aduce Solstițiul de Vară 2019

Vara e mai lungă ca oricând azi. Vezi ce aduce Solstițiul de Vară 2019

solstitiu de vara 1

Azi este ziua cu cea mai îndelungată lumină a anului, soarele întârziind pe cer. Trăim, deci,  Solstițiul de Vară.

Denumirea de Solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopţii fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstiţiul de vară este din vechime legat de strângerea recoltei. Încep să se aprindă focurile pentru Noaptea de Sânziene. Se fac la răspântii, pe locul cel mai înalt, lângă ape stătătoare, pentru îndepărtarea bolilor şi a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torţe aprinse se poartă pe câmpuri, pentru a îndepărta dăunătorii. În plus, este o perioadă bună din an pentru organizarea nunţilor, amintește DIGI24.

Vara este astăzi deplină, cu toate că în multe locuri este înconjurată de ploi, iar după zile și nopți caniculare, noaptea care tocmai s-a încheiat a fost mai rece decât de obicei. Este – cam spre final – sezonul cireșelor pietroase și al vișinelor care acum sunt bune pentru dulceață, vișinată și, cel mai la îndemână, pentru a fi mâncate așa cum sunt, cu toate aromele în ele.

Mădălina Stoica, AMPress

Parteneri