Litoralul așteaptă un număr uriaș de turiști. Au dispărut însă salvamarii, iar minunea gardurilor a ținut trei zile

Litoralul așteaptă un număr record de turiști, vârful fiind după 15 iulie. Vor fi peste două milioane de persoane, conform calculelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Începând cu jumătatea lunii în curs, gradul de ocupare în staţiuni va ajunge la 95 la sută, la baza acestei creşteri fiind şi acordarea voucherelor de vacanţă, potrivit reprezentanţilor FPTR, citați de Agerpres, dar și încheierea examenelor pentru elevi.

„Anul acesta avem acele vouchere de vacanţă, care sunt o infuzie de bani în bugetul personal al turiştilor”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele executiv al FPTR, Dragoş Răducan.
Tarifele, spune el, sunt la fel pentru cei care și-au contractat din timp vacanța, creșteri  fiind doar pentru cei care închiriază direct la hotel.

Probleme grave rămân – ceea ce nu s-a spus în conferința de presă – cu salvamarii și gardurile despărțitoare pe plajă care au anulat spațiile de cearșafuri. La Mamaia, de pildă, la fix trei zile de la vizita ministrului Turismului, care s-a soldat cu dărâmarea gardurilor și crearea spațiilor pentru cei care nu au chef să plătească 60 de roni pe zi de familie pentru trei șeslonguri, gardurile au fost puse la loc. Numărul salvamarilor, raportat ca fiind la Mamaia de 120, este în realitate de 30 de salvamari, câte unul la trei puncte de supraveghere situate la mari distanțe unul de altul. ”Este imposibil să facem față. Ca dotări avem o scândură”, spune, sub protecția anonimatului, un salvamar.
Mădălina Stoica, AMPress