Sfântului Lucian îi era atât de frumoasă faţa şi vorbele lui atât de dulci încât oricine, văzându-i cinstita lui faţă şi auzindu-i cuvintele, nu era cu putinţă ca să nu devină creştin

Sfântul Sfinţit Mucenic Lucian este pomenit în calendarul creştin ortodox la 15 octombrie.

Rămas orfan de la vârsta de 12 ani, Sfântul Lucian provenea dintr-o familie foarte bogată din Samosata, Siria. Din copilărie a ales viaţa strâmtă şi aspră a celor care se mângâiau întotdeauna cu gândirea la Dumnezeu. Se obişnuise din tinereţe să nu bea vin, ci numai apă, primea hrană o dată pe zi, uneori toată săptămâna nu mânca nimic, iar hrana lui era numai pâine şi apă.

S-a stabilit în Antiohia unde a fost hirotonit preot. Aici a înfiinţat o şcoală catehetică renumită – printre cei care i-au frecventat cursurile a fost şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

O mare realizare a Sfântului Lucian a fost revizuirea Septuagintei (textul grecesc al Sfintei Scripturi).

Sfântul Mucenic Lucian a suferit moarte martirică în timpul lui Maximian Daia (305-313), în Nicomidia, după ce a vorbit despre Hristos Dumnezeu înaintea împăratului.

Atât de greu şi de cumplit erau chinuiţi creştinii încât, adus în Nicomidia, Sfântul Lucian a descoperit că mulţi dintre ei se ascundeau şi voiau să se lepede de creştinism. Pe toţi aceştia i-a sfătuit Sfântul Lucian cu puternicul său cuvânt şi i-a întărit spunându-le să nu se teamă de cei care ucid trupul, pentru că sufletul nu-l pot ucide.

„Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena” (Matei 10; 28).

Maximian auzise despre Sfântul Lucian că atât îi este de frumoasă faţa şi vorbele lui sunt atât de dulci încât oricine, văzându-i cinstita lui faţă şi auzindu-i cuvintele, nu era cu putinţă ca să nu devină creştin. Din acest motiv, împăratul stătea la o oarecare distanţă de Sfântul Lucian, după o perdea, spre a nu fi atras la creştinism . (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”) AGERPRES