Prognoza meteo în România, 1-30 noiembrie 2019. Vezi când vine iarna

ANM anunță că sfârșitul lunii octombrie va fi unul destul de friguros, cu temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei. Friguros va fi şi începutul lui noiembrie. Apoi, temperaturile în luna noiembrie se vor menține în jurul valorilor termice normale, arată accuwheather.com, dar pe parcursul lunii vor fi și zile mai friguoase decât au înregistrat media temperaturilor.

Prognoza meteo 30 zile. Vremea noiembrie 2019

Noiembrie este denumită popular luna lui Brumar. Temperaturile în luna noiembrie 2019 se vor încadra între 15 grade și – 2 grade C.

Distribuie prietenilor

În prima zi a lunii noiembrie 2019 va ploua. Ploi sunt așteptate și în săptămâna 18-24 noiembrie 2109. De asemenea, sunt anunțate și zile cu lapoviță.

În general, vremea în luna noiembrie 2019 va avea temperaturi care se vor încadra în normalul perioadei.

Caracterizarea climatică a lunii noiembrie 2019

Situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi uneori ninsoarea anunţă sosirea iernii. În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie.

Temperaturi medii luna noiembrie

Temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu mai depăşeşte 8ºC decât în zona litoralului. În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în lunca Dunării mediile de temperatură se situează între 6 şi 8ºC. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6ºC.

În Transilvania, Bucovina şi în Subcarpaţii Moldovei, temperatura medie variază între 2 şi 4ºC. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2ºC, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -4 … – 2ºC

Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5ºC şi a fost înregistrată la Călăraşi în data de 1 noiembrie 1926.

Temperatura minimă absolută din noiembrie în România este -30,8ºC, înregistrată la Vf.Omu, în data de 30 noiembrie 1957.