Jefuirea ţării prin decizii politice. De ce beneficiază preşedintele Curţii de Conturi
Mihai Busuioc, președinte al Curții de Conturi, cu apartament în București, venituri și conturi de sute de mii de euro, locuiește într-o casă RAAPPS, la care nu plătește utilitățile sau decorarea și reparațiile. Sunt decontate din bani publici.
Avere impresionantă, cu conturi de sute de mii în euro și dolari, împrumuturi de zeci de mii de euro acordate unor prieteni, apartament în București, dar cu reședință de la Regia protocolului de stat. Acesta este statutul lui Mihai Busuioc, numit de Liviu Dragnea președinte al Curții de Conturi
Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a solicitat și primit locuință de procol de la RAAPPS, deși deține un apartament în București și venituri anuale, împreună cu familia, în valoare de 677.000 de lei. Toate cheltuielile cu această locuință sunt suportate de Regia de stat, în baza unei ordonanțe de urgență semnată de Viorica Dăncilă și de Eugen Teodorovici.
Astfel, începând din iunie 2018, pe lângă președintele în exercițiu, foștii președinți de stat, premierul și președinții Camerei Deputaților și Senatului, pot primi reședințe oficiale: Președintele Curții Constituționale, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Academiei Române. Pentru toate aceste categorii de demnitari, cheltuielile cu întreținerea acestor imobile sunt gratuite.
În aceste condiții, am întrebat Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) dacă noii beneficiari din ordonanță au solicitat reședință oficială. Dintre aceștia, președintele Curții de Conturi Mihai Busuioc și președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au solicitat și primit „din fondul locativ administrat de R.A.-A.P.P.S., un apartament situat în București, cu destinația de reședință oficială”, se arată într-un răspuns al Regiei către Radio Europa Liberă.
Ioan Aurel Pop este în același timp președintele Academiei Române, cu sediul în București, și rectorul Universității Babeș-Bolyai, de la Cluj, face naveta, are trei salarii și două case, ambele imobile fiind la Cluj, iar una este închiriată, potrivit declarației de avere.
Cazul lui Mihai Busuioc este diferit. El deține încă din 2008 un apartament, proprietate personală, în București. L-am întrebat pe președintele Curții de Conturi care sunt motivele pentru care a cerut o locuință de la stat, dar până la publicarea acestui material nu am primit un răspuns.
Mai mult pe România.Europaliberă.ro